Gelişim Psikolojisi

Çocuğunuza Cinselliği Anlatmak

Bazı kültür ve toplumlarda çocuğa cinsellik hakkında bilgi vermek ayıp olarak karşılanmaktadır. Çocuğun merak duygusunu törpülemeye gidilen bu yolun doğru olup olmadığı günümüzde tartışılan konulardan biridir. Çocuğa cinsellik nedir? Açıklanmalı mıdır? Yoksa sorularının cevabını kendisinin mi bulması gerekir? Gibi sorulara birçok ebeveyn cevap aramaktadır. Bazı ülkeler kendi politikalarını bu konuda geliştirmiş ve cinselliğin okullarda ders olarak verilmesini doğru bulmuştur. Çocuğun gelişimi ile merak duygusu da aynı oranda büyümeye başlar. Merak edilen sorulardan biri olarak: ”Ben dünyaya nasıl geldim?” sorusu hemen hemen her çocuğun ebeveynine sorduğu sorulardan biridir. Bu soru örnekleri: ”Beni kim annemin karnına koydu?, Doğum ne?, Daha önce neredeydim?” gibi arttırılabilir. Bu sorularla hazırlıksız bir şekilde karşılaşan anne veya baba tam olarak nasıl bir cevap vereceğini bilmemektedir. Sorusuna tam ve kesin bir cevap alamayan çocuklar günümüzde oldukça yaygın olan teknolojiyi kullanarak sorularının cevabını bulmayı deneyecek veya arkadaş çevrelerinden duydukları belli bir kaynağı olmayan yanlış bilgiler ile karşılaşacaklardır. Ebeveynlerin en çok dikkat etmesi gereken nokta tam da bu noktadır.

Cinselliğin ayıp veya yasak olduğu ülkelerde bir çok psikolojik hastalıkların altında cinsel bilginin eksikliğinden kaynaklanan sorunların yatması vardır. Bu problemlere; sürekliliği olan cinsel merak, kendini suçlu hissetme, yoğun utançlık, zamanla ortaya çıkan kaygı ve depresyon örnek olarak verilebilir. Çocuğa verilecek doğru, kısa ve kesin cevaplar bu tip problemlerin oluşumunu engeller. Anne veya baba çocuğuna onun anlayabileceği uygunlukta sağlıklı bilgileri vermelidirler. Sadece okula giden çocuğa cinsel bilgiler verilmez. Okul öncesi yaştaki çocuğa da, yaşına uygun biçimde açıklama yapılmalıdır. Genel bakıldığında sorgulama yaşının 3-5 yaş aralığında kendini gösterdiğini görmekteyiz. Fakat bilmeniz gerekiyor ki her çocuk her soruyu aynı yaşta sorar diye kesin bir kanı yok. Bazen 5 yaşında sorulan bir soru başka ailede ki çocuk tarafından 7 yaşında sorulabilir. Veya 8 yaşındaki çocuğun sahip olduğu bilgiye 12 yaşındaki başka bir çocuk sahip olmayabilir. Genel bakış açısından baktığımızda gelişmiş teknolojinin hayatlarımızda bu kadar yer etmesinden dolayı cinsel bilgiler çocuk tarafından 9 yaşından itibaren öğrenilmeye başlanmaktadır.

Çocuğun dünyaya nasıl geldiğini merak etmesi oldukça olağan bir durumdur. Bu soru ile karşılaşıldığında konuyu kapatmak amaçlı ”seni leylekler getirdi” veya ”seni bulduk” gibi cevaplar verilmesi ileride doğurabileceği problemlerden dolayı oldukça tehlikeli bir cevaptır. Çocuğunuza net olun. Yalan söylemeyin ve yalın bir dille ona bu durumu anlatmayı çalışın. Ebeveynlerden annenin karnında sabahları kahvaltıda tükettiğimiz yumurtalara benzemeyen, daha küçük bir yumurtanın bulunduğunu, ebeveynlerden babanın ise bu yumurtanın bebeğe dönüşmesi için anneye bir tohum verdiği söyleyebilirsiniz. Yumurta ve tohumun bir araya geldiğinde, yumurtanın içinde bir bebeğin oluştuğunu ve bu bebeğin ebeveynlerden annenin karnında güvenli bir şekilde büyüdüğünü, yeterince büyüdüğünde ise annede bulunan bir delikten dünyaya geldiğini söyleyebilirsiniz.

Eğer bir kız bir erkek çocuğa sahipseniz daha dikkatli olmanız gerektiğini söyleyelim. Bunun sebebi aynı odada üstleri değiştirilen kardeşler veya aynı anda duş aldırılan kardeşler arasında cinsel organlarla ilgili bir kavram kargaşası çıkabilmesidir. Erkek kardeşinin cinsel organı ile kendisinin cinsel organı arasında fark gören bir kız çocuğu bunun sebebini öğrenmek isteyecektir. Annesinin göğüslerinin büyük olup babasının göğüslerinin niye küçük olduğunu da sorgulayabilir. Bazen durum düşünülenden daha zor bir hal alır. Erkek çocuk kız çocuğunun cezalandırıldığını bu yüzden cinsel organının kendi cinsel organından farklı olduğunu düşünebilir. Bu durum annenin de aynı şekilde cezalandırıldığını ve eksik bırakıldığını düşüncesi ile devam eder. Böyle bir durumda rol model olarak babasını örnek alması gerektiğini düşünmektedir. Bu gibi durumlarda çocuklara kadın ve erkek bedenlerinin birbirlerinden farklı olduğunu, bunun bir ceza veya ödül ile alakalı olmadığını, dünyada sadece kadınların doğum yapabildiğini ve sadece kadınların emzirebildiğini, göğüslerin farklılığının sebebinin de bundan kaynaklandığı söylenebilir.

Ne Yapmalıyım?

Cinsellik hakkında bilgi verirken kız çocukları ile konuşmanın annenin görevi, erkek çocukları ile konuşmanın ise babanın görevi olduğu yanlış bir bilgidir. Doğru olan, çocuk kafasını karıştıran soruyu kime yöneltmiş ise cevabı o ebeveynin vermesidir.

Çocuğunuzla yatağınızı asla paylaşmayın. Onun kendine ait bir odası ve yatağı olduğunu söyleyin. Korktuğunu ve sizinle yatmak istediğini söylediğinde onu geri çevirmeyin ama bunu tekrarlamasına da izin vermeyin. Odaların kişiye özel olduğunu, sizin odanıza girerken kapıyı tıklamasını ve sizden izin alması gerektiğini söyleyin.

0-3 yaş aralığında çocuğunuza vücudundaki organları tanıtırken cinsel organını da tanıtın.

Çocuğunuza mutlaka cinsel organının onun özeli olduğunu ve başkasına göstermenin yanlış bir davranış olduğunu söyleyin. Bilgi verirken genital bölgenin; “özel bölge” olarak adlandırıldığını anne-baba veya doktor dışındaki kişilerin dokunmaması gerektiğini söylemeyi unutmayın.

3-4 yaşından itibaren çocuğunuzun yanında soyunup giyinmeniz veya onunla çıplak bir şekilde banyoya girmeniz doğru bir davranış olmaz. Çocuğunuzun kafası karışabilir.

Çocuğunuz tarafından cinsellik hakkında size hiç soru sorulmamış ise de uzmanlar 10 yaşından önce ebeveynler tarafından çocuğa cinsellik hakkında bilgi verilmesinin doğru olduğunu belirtmektedirler.

Çocuklarda cinselliğe olan ilgi 8 yaş itibariyle azalma göstermektedir. Özellikle ön ergenlik dediğimiz 9-12 yaş aralığında cinselliğe olan ilgi en düşüktedir. Fakat 13-18 yaş ergenlik dönemi ile çocuğun tekrar cinselliğe olan ilgisi artmaktadır. Birçok aile ergenlik döneminde cinsellik hakkında gerekli konuşmaları yapmaktan kaçınır. Bu da ergenlik çağındaki bireyin yanlış ve hatalı ilişkiler yaşamasına sebep olmaktadır. Bu yüzden ona doğru cinsel ilişkiden bahsedin. Ayrıca size bir tavsiyemiz çocuğunuza hazırlıksız bir şekilde yakalanmamak içinde bu duruma kendinizi hazırlamanız. Öncellikle çocuğunuza cinselliği izah ederken bunun ayıp veya yasak olmadığı bilincinde olun. Karşılaşabileceğiniz zor sorulardan korkuyorsanız, uzmanlar tarafından yazılmış kitaplardan yardım alabilirsiniz. Veya konuyla ilgili bir uzmana da danışabilirsiniz.

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu