
Çocuklar da öz güven nasıl ilerler? Bu soruya cevap bulmak için yazıya başlayalım.
Öz güven duygusu
Kişiliğin temelini oluşturur. Bu yüzden çocuk yetiştirmede en öncelikli konulardan biri ona öz güven duygusu kazandırmaktır. İleri ki yaşantısında da büyük rol oynayan öz güven duygusu akademik başarıları da ciddi anlamda etkileyebilmektedir. Kısacası diyebiliriz ki konu önemli.
Bilimsel teoriler öz güvenin temelinin ilk iki yılda atıldığını söylemektedir. Bebeklik çağı öz güven duygusu için kritik bir dönemdir. Bebeklik döneminde çocuğun ihtiyaçlarına karşı duyarlı olma ihmal etmeme çocukta huzur ve güven duygusu yaratır. Çocuğa ben önemliyim mesajı verdirir ki bu da önemli bir mesajdır. Çünkü bebeklik evresinden çıkıp çocukluk evresine geçildiğinde öz güvenin büyük bir kısmını kabul görme, kendini değerli ve önemli hissetme maddeleri yer alır.
Öz güven eksikliğinden dolayı çocukta;
1- Huzursuzluk ve ürkek bir yapı gelişir.
2- Sorumluluk almayı istemez
3- Kendini ifade edemez
4- Toplumda rahat rahat konuşamaz. Genelde mırıltılı bir şekilde konuşur. Kaygısı ve korkusu sesinden belli olur.
5- Muhabbet etmek onun için çok zor bir işlevdir. Zamanında ona inanılmadı ve güvenilmedi dolayısıyla o da kendi için aynı duyguları hissedebilir.
Şimdi burada kendine güvenmez aşamasında çocuğu kendine güvenir hale nasıl getirebiliriz ona bir bakalım
Çok basit gibi dursa da çoğu kişinin yapamadığı bir madde; Sevgi. Onu sevin tabi ki her anne-baba çocuğunu sever. Buna şüphe yok. Ama bu sevgi olayını çocuk görsün. Sevildiğini bilsin. Onun yanında olun. Çocuğunuzun sizin için ne kadar önemli olduğunu hissettirin.
Ona sorumluluk verin. Sonunda başarısız olsa dahi güvenini kırmayın. Herkesin bazen başarısız olabileceğini öğretin. Verilen sorumluklar da ona güvenin. Güvendiğinizi söyleyin. Onu cesaretlendirin.
Çocuğunuzun ilgi alanları ve yaptığı faaliyetlere destek olun. Gerekirse yaptığı faaliyetlere katılın.
Yeteneklerini övün. İyi olduğu konuları ona mutlaka söyleyin. İyi olmadığı alanları bilmesini sağlayın ama bunun kötü bir durum olmadığını bildirin.
Sohbetlere katılmasını sağlayın. Onun düşüncelerine önem verin. Konuştuğu zaman onu dikkatle dinleyin. Aile içinde değer görür ve önemli olduğunu hissederse dışarıya karşı da güveni artacaktır. Güven basamağını çıkmak istiyorsanız çocuğunuza hayat basamağını sunmanız gerekir.
Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️