
Bebek sahibi olacağınızı öğrendiniz ve hayatınız artık iki kişilik. Kendinize her zamankinden daha fazla dikkat etmeniz gereken bir dönemi yaşıyorsunuz. Sizin ve bebeğinizin sağlığı doğru beslenme ile ilişkilidir.
Gebelik süresince 9-12 kilo, çoklu gebeliklerde ise 17-22 kilo kazanımı normal kabul edilir.
Her besin grubundan yeterli ve dengeli beslenerek bebeğinizin fiziksel gelişimine destek olabilir ve doğum sürecini keyifli hale getirebilirsiniz. Bu dönemde düşük kalorili diyetleri yapmaktan kaçınmalısınız. Günlük kalori ihtiyacınıza ekleyeceğiniz yaklaşık 300-500 kalori gebelik sürecinde ihtiyacınız olan enerjiyi eksiksiz almanızı sağlar. İlk üç ay ekstra kaloriye ihtiyacını olmaz. Et, süt, meyve, sebze, tahıl ve ekmek besin gruplarından dengeli bir şekilde tüketerek sizin ve bebeğinizin ihtiyacı olan enerjiyi en doğru şekilde tamamlarsınız.
Günün En Önemli Öğünü: Kahvaltı
Güne nasıl başladığımız ve gün içindeki ruhsal ve fiziksel durumumuz kahvaltımızın miktarı ve içeriği ile doğrudan bağlantılıdır. Bu yüzden kahvaltı için gün içindeki ne önemli öğündür diyebiliriz.
Bedenimiz durmadan çalışan bir makine gibidir. Biz uyku halindeyken bile çalışan bedenimiz gün içinde aldığı bütün besini enerjiye dönüştürerek tüketir. Akşam, son öğünümüz ile bir sonraki günün kahvaltı öğünü arasında yaklaşık 12 saat gibi bir süre vardır. Bu süre zarfında aldığı besini tüketen vücudumuzun sabah uyandığında yeni bir günü dinamik geçirebilmek için enerjiye yani besine ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç yeterli şekilde karşılanmadığında beyin için gerekli enerji vücut tarafından karşılanamamaya başlar ve yorgunluk, konsantrasyon kaybı, algılama bozukluğu yavaş yavaş kendini gösterir. Kahvaltının atlanması ve açlık süresinin daha da uzaması halinde yoğun bitkinlik ve baş ağrısı gibi reaksiyonlar ortaya çıkmaya başlar. Gebelik sürecinde günün ilk öğününü atlamamak bulantı sorunlarınızın da önüne geçecektir.
Demirden Zengin Besinleri ve Demir Takviyesini İhmal Etmeyin
Gebelikte demir emilimi etkin bir şekilde sağlanamadığı takdirde doktorunuzun verdiği takviyeleri kullanmanız gerekir. Bunun yanında demirden zengin gıdaları diyetinize ekleyerek süreci destekleyebilirsiniz. Demirden zengin gıdalar;
- Karaciğer
- Yumurta
- Et ve et ürünleri
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler,
- Kuru baklagiller
- Kuru meyveler
- Pekmez
- Kuruyemiş
Bu takviyelerin en iyi şekilde emilimini sağlamak ve verimliliğini artırmak için, yemek esnasında değil, aç karnına veya meyve suyu ile alınması gerekmektedir.
Anne ve Bebek Sağlığı İçin Olmazsa Olmaz: Kalsiyum
Bebeğin sağlıklı kemik ve iskelet gelişimine katkı sağlayan çinko yeterli miktarlarda alındığı takdirde annenin ilerde karşılaşabileceği kemik erimesi problemine karşı önleyici ve koruyucu bir etken olacaktır. Gebe ve emziren kadınların günde yaklaşık 1300 mg kalsiyum alması gerekir.
Süt, yoğurt, peynir, çökelek, pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller ve kurutulmuş meyveler kalsiyumdan zengin ve beslenmenizde yer vermeniz gereken gıdalardır.
Folik Asit Gereksinimine Dikkat Edin
Folik asit bebeğinizin sinir sisteminin sağlıklı gelişiminde olmazsa olmazlardan biridir. Folik asitin yetersiz alındığı gebelik sürecinde nöral tüp defekti (spina bifida) ve prematüre veya düşük ağırlıklı bebek doğumları görülme riski vardır. Gebelikte folik asit ihtiyacı normal gereksinimin iki katına çıkar. Gebelik önceden planlanıyorsa gebelikten 1 ay önce folik asit takviyelerine başlanmalıdır.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, et, süt, yoğurt ve türevleri, yumurta ve tahıllar folik asit kaynaklarıdır ve gebelik süresince tüketilmesi oldukça önemlidir.
Gebelik Süresince Bunlara Dikkat Edin!
- Alkollü içeceklerden ve sigaradan uzak durun.
- Asitli içecekleri tüketmeyin.
- Paketli ve hazır gıdaları diyetinizden çıkarın.
- Çiğ et, balık tüketiminden olabildiğince kaçının.
- Meyve ve sebze tüketimini arttırın.
- Ceviz, badem, fındık gibi sağlıklı yağlar içeren kuru yemişleri ara öğünlerde dengeli şekilde tüketin.
- Haftada 2 kez kırmızı et tüketmeye dikkat edin.
- Kurubaklagil tüketimini ihmal etmeyin. Haftada en az 1 kere öğününüze ekleyebilirsiniz.
Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️