
6 Haziran’da yapılacak olan Liselere Geçiş Sistemi Sınavı için heyecanlı geri sayım başladı. Öğrenci ve veliler için çok zorlu geçen bir maratonun sonuna yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Bu yıl yaklaşık 1 milyon sekizinci sınıf öğrencisinin girmesi beklenen LGS ile ilgili son günlerin nasıl değerlendirileceği konusunda birçok öğrenci ve velinin kafasında soru işaretleri oluştu. Sınava son bir gün kala ne yapmalı? LGS öncesi son tüyolar neler? Çalışmayı ne zaman bırakmalıyız? Son hafta nasıl bir hazırlık yapmalıyız? Sınavda uygulanabilecek taktikler nasıl olmalı? Bana da gelen bu sorulardan yola çıkarak sınav için kalan günlerin nasıl daha verimli geçirebileceği konusunu bu yazımda açıklamaya çalıştım.
LGS Öncesi Son Taktikler
Son Hafta Nasıl Bir Strateji İzlemeliyim?
Sınava Akademik, Psikolojik ve Biyolojik olarak hazır olmak önemlidir.
Akademik Hazırlık:
Süreç boyunca zaten birçok öğrenci akademik çalışmalarını tamamlamıştır. Son günlerde yeni konu öğrenmeye çalışarak zaman kaybetmeyin. Daha önceden hazırladığınız özet ve notları okuyarak hızlıca konu tekrarları yapın. Eksik olduğunuzu hissettiğiniz kısımlara tekrar bakabilirsiniz.
- Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı tüm örnek soruları tekrar çözmek faydalı olacaktır.
Deneme Çözümlerine Ağırlık Verin: Günde mutlaka 1 ya da 2 genel deneme çözün. Bunu başarabilirseniz çok ciddi bir aşama kat etmiş olacaksınız. Son haftalarda çözdüğünüz denemeler size ciddi bir kondisyon sağlar. Deneme sınavlarını çözerken gerçek sınav ciddiyetinde süre tutarak, ders ve ara verme formatına uyarak çözmeniz faydanıza olacaktır. Bu çalışmalar daha da hızlanmanıza, zaman yönetimini sağlamanıza ve sınav heyecanınızı kontrol altına almanıza katkı sağlayacaktır.
Deneme Sonuçlarınız Moralinizi Bozmasın: Deneme sınavları sizin eksik konularınızı belirlemede önemli bir yol göstericidir. Yaptığınız yanlışlar size doğruları öğretmek için bir fırsattır ve bu fırsatları iyi değerlendirin. Yanlışlar ve boşlarınızın üzerine giderek eksikliklerinizi gidermeye çalışın. Hangi derslerde eksiğiniz varsa nokta atışı konu tekrarları yapmak ve branş denemeleri çözmek faydalı olacaktır.
Psikolojik Hazırlık:
Birçok kişi sınavlar veya hayatındaki önemli olaylardan önce gerginlik yaşar. O yüzden biraz kaygı hissetmeniz çok normal hatta sizi motive eder, dikkatinizin arttırmasını sağlar ancak yükseldiğinde performansı olumsuz yönde etkiler. Kaygıyla baş etmenin en iyi yolu “Kaygılanmamalıyım” diyerek onu bastırmak yerine; varlığını kabul edip anlamaya çalışmaktır. “Evet kaygılanıyorum” bunun için ne yapabilirim?
- Size iyi gelecek ve rahatlatacak bir şeyler şeyler yapın (Müzik, boyama, yorucu olmayan egzersizler ve yürüyüş, ılık bir duş, arkadaşlarla konuşmak vb.).
- Olumsuz yönde etkilenebileceğiniz olaylar, kişiler, televizyon programları ve sosyal medya ile aranıza mesafe koyun.
- Bunun sadece bir sınav olduğunu ve hayatta başka sınavların da olacağını kendinize hatırlatın.
- Ya hep ya hiç şeklinde düşünmeyin.
- Olumsuz duygu ve düşüncelerle zihninizi meşgul etmeyin. Sınava psikolojik olarak hazır olmak akademik hazırlık kadar önemlidir.
Biyolojik Hazırlık:
- Bugün itibariyle sabah sınava girecekmiş gibi uyuyup erken uyanmaya çalışın. Artık gece geç saatlere kadar uzayan çalışmalar yapmayın. Uykunuzu almanız dikkat sürenizi arttıracaktır.
- Yeme düzeninize dikkat edin. Sağlığınızı bozacak yiyeceklerden uzak durun sebze ve meyve ağırlıklı beslenin.
- Doktor tavsiyesi olmadan ilaç tüketmeyin.
Çoğu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum. Bizi birbirimizden ayıran emektir. Ben çalışmaya inanıyorum.
Prof.Dr.Aziz SANCAR
Gelelim Son Güne…
“Hocam sınavdan kaç gün öncesine kadar ders çalışmalıyım? Tam olarak ne zaman bırakmalıyım?” sorusu sınav öğrencileri arasında çok meşhurdur.
- Sınavdan bir gün önce ders çalışmayı bırakmanız en idealidir. Yani Pazar günü yapılacak bir sınav için cuma günü son çalışmalarınızı yapabilirsiniz.
- Sınavdan önceki gece kesinlikle geç saatte uyumamalı ve sınava girecekmiş gibi sabah erken saatte uyanmalısınız.
- Rutin beslenme alışkanlığınızın dışına çıkmamalı çok yağlı ve daha önce yemediğiniz gıdaları tüketmemelisiniz.
- Son günü keyif alacağınız etkinliklerle geçirin. Sakatlanmanıza ve yorulmanıza sebep olabilecek ağır egzersiz ve spor faaliyetlerinden kaçınarak sizi rahatlatacak kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz.
- Çevrenizdeki kişilerle sınavla ilgili soruların zorluğu, kolaylığı konusunda sohbetlerden kaçının. Bu tür konuşmalar motivasyonunuzu düşürebilir.
- “Yapamayacağım, ya sorular çok zor gelirse!” gibi olumsuz düşüncelerle zihninizi meşgul etmeyin. Tam tersine “bu sınavda başarılı olacağım, elimden gelenin en iyisini yapacağım” gibi olumlu cümleler kurun.
- Size moral ve motivasyon vermek için iyi niyetli aramalar alabilirsiniz bu süreçte telefonunuzla çok fazla meşgul olmayın arandıkça ve sınavla ilgili konuşmalar yaptıkça endişeniz artabilir.
- Yaşadığınız duyguları aileniz ile paylaşın, bu üzerinizdeki yükü hafifletecektir.
- Yatmadan önce kimlik belgenizi ve sınava götüreceğiniz eşyalarınızı hazırlamayı unutmayın.
- Yatağınıza yattığınızda güzel şeyler düşünerek uyuyun.
Özetle şöyle diyebiliriz; sınavın son günü olağan hayat akışınızı devam ettirin.
Bir gemi doğuya gider, biri batıya esen aynı rüzgarla; hangi yöne gidebileceğini belirleyen rüzgar değil, yelkendir.
Ella Wheeler Wilcox
Sınav Günü Neler Yapılmalı?
- Sınav günü erken kalkıp hafif bir kahvaltı yapın, rutin beslenme alışkanlığınızın dışına çıkmayın.
- Sınava giderken kendinizi rahat hissedeceğiniz bir kıyafet tercih edin.
- Biraz erken gidin, son kontroller için en geç 09.00’da sınav yerinde olmalısın.
- Yanınızda geçerli kimlik belgesi, en az iki adet siyah kurşun kalem, kalemtıraş, leke bırakmayan yumuşak silgi ve şeffaf pet şişe içerisinde su bulundurun.
- “Sınava artık hazırım, başaracağım, yapabilirim” diyerek girin. Bu sınav bilgilerini ve dikkatini ölçmek isteyen bir sınav olduğu kadar motivasyonu, süreci ve zamanı yönetme işidir.
- Kendinize inanın ve güvenin.
- Sınava ilişkin tüm olumsuz düşünceleri sınava girmeden kapının önünde bırakıp sıraya oturduğun anda iyi yanlarını düşünerek kendini motive etmelisin.
Başarı bir yolculuktur, bir varış noktası değil.
Ben Sweetland
Sınav Anı Taktikleri
- Kitapçık türünü optiğe kodlamayı ve bilgilerinizi kontrol etmeyi unutmayın.
- Başlamadan önce soru kitapçığınıza hızlıca bir göz atın.
- Sınav anında sadece sınavınıza odaklanın, çevreyi önemsemeyin (Ses, sıcaklık, sınavı erken bitirenleri…).
- İlk dakikalar çok önemlidir, acele etmeyin. Kendinizi en başarılı hissettiğiniz dersten başlayın birkaç sorudan sonra her şey kontrolünüz altında olacaktır.
- Sınavda strateji değiştirmeyin. Daha önce deneme sınavlarında testleri hangi sırayla çözdüyseniz sınavda da alıştığınız düzende çözün.
- Sınava girecek her öğrencide belirli bir düzeyde heyecan olduğunu ve kontrollü olduğunuzda başarınıza pozitif katkısı olduğunu unutmayın.
- Soruları okurken tüm cümlenin altını çizmeyin. Sadece önemli yerlerin altını çizmek anahtar kelimeleri görmek açısından daha yararlı olacaktır.
- Bir soru hakkında hiç fikriniz yoksa boş bırakmayı tercih edin. Yanlışlar doğruyu götürdüğünden daha avantajlı olacaksınız.
- Soruları çözerken tüm şıkları dikkatlice okuyun. Şıkları eleme tekniğini kullanın.
- Optik forma kodlama yaparken kaydırma konusunda dikkatli olun. En doğru kodlama şekli sayfa geçişlerinde yapılandır. Ancak bu zamana kadar oluşturduğunuz bir strateji varsa o şekilde devam etmeniz daha uygun olacaktır.
- Cesur Olun! Uzun metinli veya şekilli sorular gözünüzü korkutmasın böyle soruların içinde fazlaca ipucu verilir ve genelde daha kolay olur. Önyargılarınızı bir kenara bırakarak soruları çözmeye çalışın.
- Soruları yorumlarken kendi fikrinize göre değil; verilen bilgilere göre hareket edin.
- Sayısal derslerde işlemleri zihninizden yapmak hata payınızı arttırabileceğinden kağıda dökmeyi tercih edin.
- Paragraf sorularında soru köklerine dikkat edin. Önce soruyu okuyarak ne istediğini anlayın sonrasında paragrafı dikkatlice okuyun. Kendi yorumunuzu katmayın, basit düşünün!
- Soru ifadelerinde verilen “Olamaz, yanlıştır, söylenemez, değildir,-mamalıdır, yoktur” gibi olumsuz soru köklerine, kesinlik belirten ve altı çizili ifadelere dikkat edin.
- Sınav esnasında Turlama Tekniğini kullanın.
Turlama Tekniği:
Öncelikle basit sorulardan başlayın. Sorularla inatlaşmayın, gerçekten zor ve oyalayıcı bir soru olabilir bu size zaman kaybettirir. Çözemediyseniz işaret koyarak bir diğer soruya geçin. Beyin bilinçaltında siz fark etmeden o soruyla uğraşır. Tüm sorular bittiğinde yapamadığınız sorulara tekrar dönün ve birçoğunu rahatlıkla çözeceğinizi göreceksiniz.
- Sınav anında çok kaygılandıysanız, soruların içinde kaybolduğunuzu düşünüyorsanız ya da dikkatinizi toparlayamıyorsanız; nefes egzersizi yapın.
Nefes Egzersizi:
Vücudumuzda isteğimiz dışında çalışan bir alarm sistemi (otonom sinir sistemi) vardır. Kaygı yaratan durumlarda vücut kendini korumak için bu sistemi harekete geçirir ve kalp atışın hızlanır, soluk alıp vermen düzensizleşir, terlersin, yüzün kızarır vb. bunlar sana da da tanıdık gelmiş olmalı! Evet, kaygının fiziksel belirtileridir. Bu yanlış alarm sistemini durdurmanın en etkili ve basit yolu nefesini kontrol etmekten geçer. Gözlerini kapat, şimdi sağ elini karnının üstüne koy, karnını şişirerek burnundan iki saniyede derin bir nefes al, aldığın sürenin iki katı sürede yavaş yavaş ağzından verirken kendine Rahatla de, olumsuz duyguların vücudundan çıktığını düşün ve sakinleşmeye çalış, bunu birkaç kez tekrarlayabilirsin(1*).
- Sınav anında vücudunun hangi bölgelerinde gerilim hissettiğinin farkına varıp gevşeme egzersizi yapabilirsin.
Gevşeme Egzersizi:
Kaygılandığımızda vücudumuzun bazı bölgelerinde gerilmeler hissederiz. Bu gerilmeler daha çok kaygılanmanıza, dikkatinizin dağılmasına sebep olur. Gevşeme egzersizlerini yaparken doğru nefes alıp vermeyi unutma. Gevşemeye ayaklardan başlayacaksın ve yavaş yavaş yukarı çıkacaksın. Çok yoğun kaygı yaşıyorsan; kendine “DUR!” de. 15-20 saniye kalemi elinden bırak, gözlerini kapat, duruşunu değiştir, ayaklarını yere paralel uzat ve ger, bacaklarını, karnını ger ve gevşet, ellerini birkaç kez yumruk yapıp aç, omuzlarını çek bırak, gevşemeyi hisset ve rahatla(1*).
- Birinci oturum sonrası verilen arada arkadaşlarınızla sınavın ilk bölümü hakkında konuşmayın, bu stresinizi arttırabilir, açık havada biraz yürüyün, zihninizi boşaltmaya çalışın ve ikinci oturuma hazır bir şekilde girin.
- Sınavdan erken çıkmayın, vaktiniz kalırsa cevaplarınızı kontrol edin, yapamadığınız sorulara göz gezdirin.
Sevgili Öğrenciler, sınav sonucunuz nasıl gelirse gelsin şunu sakın unutmayın: Bir sınavla ve kimseyle kıyaslanamayacak kadar değerli ve biriciksin.
Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin 2021 Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzunu incelemek için linke tıklayabilirsiniz: https://cdn.eba.gov.tr/icerik/2021/04/odsgm/kilavuz_2021.pdf
Faydalı olması temennisiyle… Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar dilerim.
Kaynakça:
- Biçer, U. (2019). Sınav Kaygısını Yenmek İçin 16 Etkin Uygulama (2.Baskı). Sokak Yayın Grubu
Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️
Sınava az zaman kala yararlı ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık…
Sınav sürecindeki bireyler için kapsamlı ve etkili bir kaynak olduğunu içtenlikle söyleyebilirim. Ebeveynlerin ve sınav sürecindeki 8.sınıf öğrencilerinin mutlaka incelemelerini öneriyorum.