ÖnerilerPsikoloji Lisans

Serüven Başlasın: Mezuniyet Mi, O da Ne?

Her bölümde olduğu gibi mezuniyete doğru tatlı bir heyecan başlar. Tabii bunun içerisine gelecek kaygısı, iş bulma ve çeşitli etkenler girince stres oluşması, ister istemez kaçınılmaz olur. Ben bunları yapıcı bir stres olarak değerlendiriyorum. Dolayısıyla bu süreçte aklımda oluşan sorular, gelecekle ilgili hedeflerim ve ne yapacaklarım, toplumun ve ailemin benden beklentisi gibi gibi birçok soruyu olumlu karşılayıp düşünmeye çalıştım.

Bu içerik kendi deneyim ve tecrübelerimden oluşmaktadır. Başlığı “bir psikoloji öğrencisinin mezuniyet’e doğru yaşam deneyimi” olarak düşünebilirsiniz.

🧠 Kafalar Karışık

  • Mezun olacağım şimdi ne yapacağım?
  • İş bulabilecek miyim?
  • Elalem ne diyecek?
  • Nasıl bir kariyer izlemeliyim?
  • KPSS çalışmalı mıyım?
  • Akademiden devam etmeli miyim?
  • Yüksek lisans ne olacak peki?
  • Askerliği ne yapacağım?
  • Anlayacağınız mezuniyete doğru yaklaşan her öğrenci gibi kafalarımız karışık.

Kabullenmek

Ruh sağlığı alanında çalışan ve eğitim görmüş herkes kabullenmenin ne kadar önemli olduğunu bilir. Biraz düşündüğümde, mezun olmayı kabul etmenin zor olduğunun farkına vardım. Artık öğrenci olmayacağımı; çalışmam gerektiğini, ülkeme, aileme ve topluma karşı sorumlu olduğumu düşündüm. Mezun olmam için son bir sınavım kaldı. Kabullenme sürecini büyük oranda geçtim diyebilirim.

Kariyer Alternatifleri

Alternatif yaratmak güzeldir ve alternatiflerimizin olması da bizi rahatlatır. Bir yandan alternatifler içerisinde sıkışıp da kalabiliriz. Benim alternatiflerim neler? Mezun olmaya yakın alternatifleri yazmak iyi hissetiriyor.

  • Araştırma görevlisi olarak akademiden devam edebilirim (Yüksek Lisans: ALES, YDS…)
    • Çeşitli burs kurumlarıyla veya kendi imkanlarımla yurt dışında yüksek lisans eğitimi alabilirim (IELTS, TOEFL, GRE…)
  • KPSS’ye girip devlette bir psikolog olarak çalışabilirim
  • Özel sektörde iş bulup hayatımı idame ettirebilirim
  • Özel sektör veya devlette iş bulup
    • Yüksek lisans yapabilirim,
    • Klinik psikolog olmak istiyorsam terapi ve süpervizyon eğitimlerimi tamamlayabilirim
    • Yüksek lisansı yaptıktan sonra ben akademiye aidim dersem, akademiye geçiş yapabilirim.

Erkekler için askerlik kafada bir köşede, Gestalt yaklaşımının da dediği gibi bitmemiş/tamamlanmış bir iş olarak kalıyor 🙂 Kariyerimi planlarken askerliği de göz önünde bulundurmaya çalıştım.

Ben Ne İstiyorum?

Kariyer planını belirlerken kafaya takılan birçok soru vardır. Örnek olarak “yüksek lisans mı yapayım yoksa çalışayım mı?”

Bunun cevabını vermek zordur ama bir o kadar da kolaydır. Çünkü biraz kendimizi dinlediğimizde; ne istediğimizi, hayattaki amaç ve hedeflerimizi düşündüğümüzde bazı kararlara otomatikman yöneliriz.

Kendim karar verirken birçok etkeni göz önünde bulundurmaya çalışıyorum. Ne çok hayal dünyasında yaşamak gerekiyor ne de çok hayalsiz kalmak. Gerçek hayat ve koşullarından uzaklaşmadan kendi hedeflerimize ulaşmaya çalışmak en güzeli olur.

Çok Uzaklara Dalmak

Eğer kariyer için bir 10-15 sene sonrasını düşünmeye başladınız mı gerilmeye başlayabilirsiniz. Ben çözüm olarak o kadar ileriye gitmiyorum. Hayatta karşımıza her zaman ne çıkacağını bilmiyoruz. Örnek olarak Koronavirüs‘ü kimse tahmin etmemişti. Ama bazı şirketlerin batmasına bazılarının da yükselmesine yol açtı.

Önümüzdeki 5 seneyi düşünmeye çalıştım. Kısa kısa hedefler koymak hem daha kolay hem de daha az stres vericidir. Bir yerden de başlamanızı sağlar.

Bu Bölüm Bana Göre Değil

İstemediğiniz bir bölümden mezun olmak üzere olabilirsiniz. Yaşınızı, hedeflerinizi ve neler yaşadığınızı bilmiyorum. Ancak istediği bölüm için üniversite sınavlarına girip tekrar üniversite okuyan birçok insan var. İşinizi biraz kolaylaştırmak için üstteki “Ben ne istiyorum?” alt başlığına atıfta bulunabilirim. Zira mezun olsanız da hayat her zaman size seçenekler sunacak ve bir yerde kalbinizi, istediklerinizi dinlemenin gerekliliğini hissedeceksinizdir. Tabii gerçeklerden uzaklaşmadan… Her seferinde bunu ekliyorum çünkü imkanınız var mı? Tekrar hazırlanma sürecine dayanabilecek misiniz? Maddi ve manevi desteğiniz var mı? Gibi gibi soruları cevaplamak gerekiyor.

Eğer yeniden hazırlanmaya karar verdiyseniz sizi harekete geçiren o iç güç’e güvenin.

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu