Psikolojik Rahatsızlıklar

Telefonsuz Kalma Korkusu Nedir?

Nomofobi, telefonsuz kalma korkusu ya da cep telefonuyla iletişimden kopmaktan korkma korkusu olarak tanımlanır. İngilizce “no mobile phobia” kelimelerinden türetilmiştir. Daha çok gençler arasında görülen teknoloji çağının önemli rahatsızlıklarından biridir ve kişiyi intihara kadar götürebilmektedir.

Belirtileri

  • Telefonu yanında değilken, şarjı bitince hayatla tüm bağlantısının kesildiğini düşünmesi.
  • Telefonunu bir yerde unutmaktan çok korkma ve sürekli yanımda mı diye kontrol etme.
  • Telefonunu bilinçsizce kurcalama.
  • Telefonu yanında olmayınca kendini eksik hissetme, boşlukta hissetme, pesimist olma.
  • Telefonu yokken yoksunluk yaşama yani sinirli olma, kavga etme davranışı gösterme.
  • Gece telefonla uyuma, sabah kalkar kalkmaz telefona bakma.
  • Yeni girdiği bir ortamda insanlarla kaynaşmak yerine hemen telefona sarılma.
  • İnsanlarla konuşurken bir yandan da telefonla uğraşma.
  • Baş dönmesi, bulantı, terleme, titreme, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, nefes almada zorluk, panik atak, mide krampları gibi yan etkiler gösterebilmektedir.

Nomofobisi olan kişi interneti yaşamının bir parçası hâline getirdiği için kapsam dışı kalma korkusu yaşar. İnternetin olmamasına tahammül edemez ve hemen sinirlenir. Mesela gittiği yerde internet yoksa bu yüzden tartışma yaşar. Kişi internetsiz bir yerde oturmuyorsa ve burada kendini kötü hissediyorsa, nomofobi başlamış demektir.

Nevzat Tarhan

Araştırmalar

İngiltere’de 2012 yılında 1000 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya katılanların %66’sının nomofobiden muzdarip olduğu bildirilmiştir. Katılımcıların büyük çoğunluğu telefonsuz hiçbir yere gitmediklerini, telefonlarını uyurken de yataklarının yakınında bir yerde bulundurduklarını ifade etmiştir.

ABD‘de üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir çalışmada, 404 öğrencinin beşte birinin kendisini akıllı telefona tam bağımlı, yarısına yakını ise fazlasıyla bağımlı olarak tanımlamaktadır.

Hindistan‘da 200 üniversite öğrencisi üzerinde yapılan bir çalışmada öğrencilerin %89’unun nomofobi ile ilgili çok yetersiz bilgiye sahip oldukları ve %51’inin ise orta seviyede nomofobik davranışlar sergilediği iletilmiştir.

Türkiye‘de ise 537 üniversite öğrencisi arasında yapılan bir araştırmada öğrencilerin %42,6’sında nomofobi rahatsızlığı bulunduğu ve en büyük korkularının iletişim kuramamak ve bilgiye erişememek olduğunu bildirmiştir.

İtalya‘da nomofobi ile mücadele amacıyla bir yasa yasa tasarısı hazırlanmıştır. Koalisyon ortağı Beş Yıldız Hareketi tarafından hazırlanan tasarı gençlerin “vampire dönüşmesine” neden olan cep telefonu ve internet bağımlılığını önlemek ve tedavi etmek için birtakım önlemler alınmasını öngörüyor. Yasa tasarısı “Nomofobinin önlenmesi ve tedavisi için tedbirler” başlığını taşıyor.

Наша организация premiums-diploms.com помогает всем купить диплом в Волгограде по низкой стоимости.

Tasarıyla, nomofobiye karşı kurslar ve bilinçlendirme kampanyaları yürütülmesi, ağır vakalarda da sağlık tesislerinde tedavilere başvurulması gibi önlemler alınması düşünülüyor. Başbakanlık bünyesinde, birçok bakanlıktan temsilcilerin katılacağı bir “nomofobi masası” kurulması da talep ediliyor.

İtalya’da yapılan bir araştırmaya göre ergenlik çağındaki kişilerin %80’i cep telefonuna erişimsiz kalmaktan korkmakta, %50’si ise yalnızca bu fikrin bile kaygı ve rahatsızılık vermeye yettiğini dile getiriyor. Beş Yıldız Hareketi milletvekili meclise sundukları tasarının diğer Avrupa Birliği ülkelerine de örnek olmasını umduğunu ifade etmiştir.

Tedavi Yöntemleri

Diğer bağımlılık türlerinde olduğu gibi nomofobide de hasta bağımlı olduğunu kabul etmez. Önemli olan ilk başta rahatsızlığı kabullenmektir. Bu aşamada çevresindeki kişilerin hastayı bağımlı olduğuna kabullendirmesi ve gerekirse hastayı tedavi konusunda ikna etmeleri gerekir. Rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde ciddi ruhsal hastalıklara da davetiye çıkarmaktır.

Maruz bırakma ve ilaç kullanımı fobilerin tedavisinde uzmanların tercih ettiği tedavi yöntemleri arasındadır. Psikiyatrist, hastadan bir saat gibi bir süre telefonsuz kalmasını isteyebilir ve bu süre içinde kişi çevresindeki insanlarla muhabbet edebilir. Bu süre zamanla uzatılarak kişinin fobisi ortadan kaldırılabilir.


Yararlanılan Kaynaklar:

  1. https://www.acibadem.com.tr/Hayat/Bilgi/teknoloji-caginin-hastaligi-nomofobi adresinden alındı.
  2. https://www.e-psikiyatri.com/nomofobi-nedir-nomofobi-tedavisi-nasildir adresinden alındı.
  3. https://psikolojiagi.com/nomofobia/ adresinden alındı.
  4. https://www.kimpsikoloji.com/nomofobi-nedir-belirtileri-nelerdir/ adresinden alındı.
  5. http://www.aktuelpsikoloji.com/nomofobi-nedir-belirtileri-nelerdir-11388h.htm adresinden alındı.
  6. Erdem, H., Kalkın, G., Türen, U. (2016), Mobil Telefon Yoksunluğu (Nomofobi) Yayılımı: Türkiye’de Üniversite Öğrencileri ve Kamu Çalışanları Örneklemi, Bilişim Teknolojileri Dergisi, 10(1), 4.

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

4 Yorum

  1. Murat alptuğ dedi ki:

    Elinize sağlık çok güzel

    1. Ayşe Yumuşak dedi ki:

      Teşekkür ederim, beğenmenize sevindim.

  2. Toprak Şimsek dedi ki:

    Metnin büyük bir çoğunluğu istatistiksel verilerden oluşuyor. Bağımlı biri zaten maruz kalabilse bağımlı olmaz diye düşünüyorum.
    Tedavi yöntemleri çok ucu açık hazırlanmış en azından teknikler, çeşitli aplikasyonlar veya ilaç tedavisi öneriliyorsa bile belirtilmesi gerektiğini düşünüyorum.
    Emeğinize sağlık.

    1. Ayşe Yumuşak dedi ki:

      Evet, haklısınız. Yazımın o yönden bir eksikliği var. Geri dönütünüz için teşekkür ederim.

Başa dön tuşu