AraştırmalarPsikolojik Rahatsızlıklar

Ömür Boyu Süren Çocukluk: Peter Pan Sendromu

Peter Pan Sendromu nedir? Gelişim evreleri nelerdir? Kadınlarda ve erkeklerde belirtileri nasıl olmaktadır?

Çocukların tek düşündüğü, kimsenin onlara haksızlık etme hakkının olmayışıdır. Siz ona haksızlık etseniz de o sizi yine sever ama bir daha asla aynı çocuk olmayacaktır.

James Matthew Barrie

Peter Pan Sendromu Nedir?

Peter Pan Sendromu 1983 yılında ilk kez Doktor Dan Kiley isimli bir psikanalist tarafından ortaya konmuştur. Sendrom ismini yine aynı isimli romandan almıştır. Sebebi ise Peter Pan’ın sonsuz gençliği ve bitmeyip tükenmeyen çocukluğu simgelemesidir. Rahatsızlığı kısaca kişinin büyümek istememesi olarak tanımlayabiliriz. Bireyin olgun olduğu halde çocukça tavırlar sergilemesi şeklinde açıklanabilir. Büyük oranda olgun yaşta ortaya çıkmaktadır.

Kiley’e göre kişide görülmesinin en büyük sebeplerinden biri aile baskısı, anne otoritesi ve babanın otoritesizliğinden kaynaklanmaktadır. Sıklıkla 18-25 yaş arasında görülmeye başlar. 30’lu yaşların sonundan itibaren ise kişi yetişkin olduğunu tamamen reddeder. Hastalığın sık görülmesine karşılık yeni bir psikolojik rahatsızlıktır. Ayrıca DSM-IV tarafından gerçek bir rahatsızlık olarak kabul edilmemiştir.

Sendromun Gelişim Evreleri Nelerdir?

  1. 10-15 Yaş Arası: Korku sebepli dış dünya ile bağlantısını koparır. Görevlerinden kaçar. Yalnızlığı tercih eder.
  2. 16-22 Yaş Arası: Kendini beğenme ve övme yüksek düzeydedir. Baskın tavırlar baş gösterir.
  3. 23-25 Yaş Arası: Kronik rahatsızlık hisseder. Mutlu bir hayat süremediği düşüncesi vardır.
  4. 26-30 Yaş Arası: Kişide bugüne kadar görülen belirtiler sıklaşır.
  5. 45 Yaş ve Sonrası: Çocukça hareketler sıklaşır. Kendini çocuk olarak görür ve karşılaştıkları olaylara çocuk gibi tepkiler verir.

Belirtileri Nelerdir?

11 yaş civarında şiddetli sorumsuzlukla birlikte görülmeye başlar. Çocukluk döneminden itibaren kendini göstermeye başlar. Bu dönemde tespit edilmesi oldukça güçtür. Devamlı tedirginlik halinde olurlar, çevresiyle iletişimi çok azdır. Çevreye güveni kalmamıştır. 15 yaş civarına gelindiğinde yalnızlığı tercih eder. Sosyalleşmenin en üst seviyelerde olduğu ve arkadaşlık ilişkilerinin en üst seviyede görüldüğü ergenlik döneminde bu gençler, genelde yalnız kalmayı tercih ederler. Arkadaş çevreleri oldukça azdır. 18 yaşta ebeveyn tarafından onaylanma gereksinimi duyar. İçsel çatışmalar başlar.

Kızlarda ve erkeklerde farklı belirtileri gösterir. Kadınlarda süper kadın rolünü üstlenmeye çalışıldığı görülür. Erkeklerde bu yeterlilikle başa çıkmanın farklı yolları düşünülür. 20 yaşta narsisizm görülmeye başlayabilir. Öfke ve saldırganlık baş gösterir. Birey kendini yönetemez. Öfke anında uç tepkiler görülebilir. Duygusal anlamda yaşadığı güvensizlik boşluğa düşmesine sebep olur. 22 yaş itibariyle uçlarda yaşanan tüm duygular pasifleşmeye başlar. Duygusal felçler başlar. Sosyal hayat yokluğunun yanı sıra 30 yaş ve sonrasında hayatın tüm yönleri açısından ümitsizlik duygusu görülmeye başlar. Sorumluluk altına girmek istemez. Sosyal baskılara boyun eğmeye başlar. Cinsel anlamda yetersiz olduğu düşüncesi sebebiyle ikili ilişkilere başlama cesaretini gösteremez. İlişki başlatamaz, devam ettiremez. Yetişkin gibi davranmayı tamamen reddeder.


Kaynakça:

Karataş, E. A. (2019). Peter pan sendromu: Bugünün gençleri ve yetişkinlikten kaçış. Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi3(2), 117-129.


Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu