
Türkiye’de psikoloji lisans programı Türkçe ve İngilizce olarak okunabilmektedir. Psikoloji bilimini yakından takip etmek için İngilizce olmazsa olmazlardan bilinmesi gereken bir dildir. İngilizce bilgisi ile makaleler, bilimsel gelişmeler ve birçok kaynağa ulaşma fırsatı yakalayacaksınız.
SORU: Psikoloji bölümünü İngilizce mi Türkçe mi okumalıyım?
Bu sorunun cevabı İngilizce altyapınıza, gideceğiniz üniversiteye ve hazırlık programına, hedeflerinize göre değişir.
Psikolojiyi İngilizce okumanın Avantajları:
- Akademik İngilizceyi aradan çıkarmış olacaksınız ve bu büyük bir avantaj.
- Yurt dışında yüksek lisans yapmak sizin için daha kolay olacaktır
- Okuma yapmak için ulaşabileceğiniz kaynak sayısı artacaktır
- Yabancı siteleri, makaleleri okuyabileceksiniz
Dezavantajlar:
Altyapınız kötüyse ve geliştirmek için çaba harcamazsanız dersleri anlamayabilirsiniz. Bu yüzden psikoloji bölümünü Türkçe okumanız faydanıza olacaktır.
Yüksek Lisans — YDS, TOEFL ve IELTS Sınavları
Yurt dışında yüksek lisans yapmak isteyen psikoloji öğrencileri aşağıdaki dört beceriyi geliştirmesi gerekir:
- Reading(İngilizce Okuma becerisi)
- Speaking(Konuşma)
- Writing(Yazma)
- Listening(Dinleme)
Yurt içinde yüksek lisans yapmak içinse YDS’ye girilebilir. Bazı ünversiteler IELTS ve TOEFL puanlarını da kabul ediyor. Eğer YDS’ye(ve eşe değer diğer sınavlara) gireceksiniz reading becerinizin iyi olması gerekir. YDS’de konuşma, yazma ve dinleme kısımları yoktur. Onun yerine gramer bilgisi, cümle tamamlama, kelime bilgisi vs. ölçülür.
İngilizce Kursları, Çalışmaları
İngilizceyi kendiniz geliştirebilirsiniz. Bu süreçte kurslardan, sitelerden, videolardan ve faydalı kaynaklardan yararlanabilirsiniz. İngilizceyi Genel ve Akademik olarak ikiye ayırabiliriz. Genel İngilizceyi öğrenmek Akademik olana göre daha kolaydır. Akademik ise daha çok emek ve vakit ister.
Bunun dışında biliyorsunuz ki bölüm fark etmeksizin İngilizce bilmek gerekir.
Tavsiye kaynaklar:
Listening: https://lyricstraining.com, podcast uygulamaları ve radyo
Reading: Reader at Work 1-2 kitapları (ODTÜ), yabancı kaynaklardaki haberleri okuyabilirsiniz
Speaking: Kursların konuşma kulüpleri, kendi oluşturduğunuz organizasyonlar, internetteki siteler, gruplar ve uygulamar. Sesinizi kaydedip kendi hatalarınızı kendiniz de ayıklayabilirsiniz. Bu şekilde kimseye ihtiyaç duymadan hızlıca ilerleyebilirsiniz. Telaffuzu geliştirmek için dinlediğiniz şarkıları veya cümleleri sesli tekrar edebilirsiniz.
Writing: Kurslarınızdaki hocalar yanlışlarınızı düzeltebilir ya da internet üzerindeki siteler ve uygulamalar
Üstteki dört beceri birbiriyle etkileşim halindedir. Birini geliştirdiğinizde diğerine de etki eder. Genel olarak faydanıza olacak bir öneri ise:
İngilizce alt yazılı veya alt yazısı film/dizi/video izlemek ve anlamaya çalışmak. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise eğer bir altyapınız yoksa doğrudan İngilizce alt yazılı ve uzun videolarla başlamayın. Temel seviyede Türkçe alt yazılı veya kısa İngilizce alt yazılı/alt yazısız videolar(çizgi filmler) olabilir.
Günümüzde birçok online kaynak var dolayısıyla geliştirmek için istikrar, motivasyon ve istek gerekiyor. Hedeflerinizi belirlediğinize göre ulaşmak için çalışmaya başlayabilirsiniz. Eğer bu konuda önerileriniz varsa yorum olarak belirtebilirsiniz.
Sigmund Freud
Bir video önerisi:
Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️