ÖnerilerSorular

Psikoloji Öğrencileri İçin Yaz Tatili Önerileri

2018-2019 eğitim yılının bitmesiyle öğrencilerin üç veya dört ay sürecek olan yaz tatili dönemi başlamıştır. Okul döneminde vizelerden, ödev teslimlerinden ve finallerden yorulan öğrenciler bu tatili dinlenmek ve eğlenmek için heyecanla beklemişlerdir. Fakat bu süre öğrenilen bilgilerin unutulmasına sebep olacak kadar uzun bir süredir. Eğer öğrenciler bu dönemi eğitim hayatlarından uzak geçirerek tamamlarsa bunun etkilerini ileriki zamanlarda göreceklerdir. Çünkü eğitim döneminde öğrencinin kendini geliştirmesi için yeterli vakit sınırlı haldedir. Bu sebeple eğitim döneminde öğrenci ders kitaplarının dışında kendini geliştirebilecek zamana sahip olamamaktadır.          

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda öğrencilerin yaz döneminde yapabilecekleri belli başlı aktiviteler bulunmaktadır. Bu aktiviteler teorik derslerin aksine daha interaktif bir eğitim sürecini oluşturmaktadır. Bu sayede öğrenciler salt bilgiyi ezberlemek yerine teorik bilgiyi pratikte nasıl kullanacağını da öğrenebilmektedir. Özetle öğrencilerin kişisel gelişimleri açısından yararlı olacak birçok aktivite bulunmaktadır. Bunlardan ön plana çıkanları kitap okumak, film veya dizi izlemek, vakıflarda veya derneklerde gönüllü olarak çalışmak, staj yapmak ve son olarak literatür taramaları yapmaktır.

Kitap Okumak

Kitaplar herkes için önemli bilgi kaynaklarıdır. Bu özelliği özellikle öğrenciler için önemlidir. Günümüzde teknoloji ve internet kullanımı giderek artmaktadır. İnternete ulaşımın kolaylaşması da insanları internet kullanımına teşvik etmektedir. Bundan 15-20 yıl önce bir bilgiye ulaşmak için birçok kitabın taranması gerekirken, bugün istediğiniz bilgiye arama motoruna yazmanızla elinizde olmaktadır. Fakat bilgiye ulaşımın bu kadar olması bilgi kirliliğini de ortaya çıkarmaktadır. Binlerce internet sitesinin içerisinde doğru bilgi kaynağının hangisi olduğunu karar vermek zordur. Öğrenciler çoğu zaman bir bilginin doğruluğunu araştırmadan ilk okudukları bilgiyi tamamen doğru kabul ettiğinde sorgulama yeteneklerini de kaybetmektedirler. Oysaki kitaptan bir bilgiye ulaşmaya çalıştığınızda araştırdığınız konu hakkında birçok farklı bilgi ve görüş ile karşılaşmaktasınız.

Maalesef ülkemizde kitap okuma oranların oldukça düşük durumdadır. Bu oran gelecek nesillerinde kitap okuma oranları hakkında bir ipucu vermektedir. Çünkü ebeveynler çocuklarına kitap okuma sevgisini yeterince aşılayamamaktadır. Teknolojiye yönlenen gençler kendilerini geliştirme konusunda oldukça eksik kalmaktadır. Bu sebeple özellikle bir psikoloji öğrencisinin elinden geldiği kadar çok sayıda kitap okuması gerekmektedir. Fakat burada da dikkat edilmesi gereken kitapların türüdür. Roman ve hikaye türü kitaplar her ne kadar edebi yönden sizi geliştirse de bilgi yönünden yetersiz kalacaktır. Bu sebeple farklı türdeki kitaplar da psikoloji öğrencisinin kitaplığında bulunmalıdır.

Kitap Önerileri

Psikoloji lisans eğitiminin ilk yılında psikolojiye dair ayrıntılı bilgiler bulunmaktadır. İlk yıl dersler daha çok psikolojiye giriş niteliğindedir. Bu sebeple psikoloji ile ilgili detaylı bilgiler yerine daha kapsamlı bilgiler bulunmaktadır. Birinci sınıfı bitiren öğrenciler ise genellikle ikinci sınıf müfredatında olan “Kişilik Kuramları” dersine hazırlık yapabilirler. Kişilik kuramları dersinde psikolojide önemli isimler olan Freud, Jung ve Adler gibi yirmiye yakın kişinin kuramları ve bu kuramların özellikleri incelenmektedir. Bu sebeple ikinci sınıfa başlamadan önce bu kişilerin kendi kuramlarını anlattığı kitaplar okunduğu takdirde eğitim döneminde bilgiler daha kolay anlaşılabilecektir. Ayrıca her kuramcının kendi kitabını okuduğunuzda kuramları salt bilgi olarak ezberlemek yerine temelini ve nelerin oluşturduğunu daha rahat anlayabileceksiniz.

Kişilik kuramlarında ilk kuramcı genel olarak Freud’dur. Freud’un Psikanalitik kuramlarında rüya önemli bir yere sahiptir. Freud rüyaların insanın bilinçaltının yansımaları olduğunu iddia etmektedir. Bu doğrultuda Freud “Rüyaların Yorumu” kitabı yaz tatilinde okunabilecek güzel bir bilgi kaynağıdır. Bunun yanı sıra yine Freud’un “Psikanaliz Üzerine” kitabı da kuram hakkında detaylı bilgi içermektedir. Diğer bir örnekte varoluşçu analizin öncülerinden olan Viktor E. Frankl’ın “İnsanın Anlam Arayışı” kitabıdır. Frankl’ın logoterapisi hakkında teorik bilgi okumak yerine yazarın kendi hayatını anlattığı bu kitabı okuyarak kuramının nasıl bir süreç içerisinde ortaya çıktığını daha iyi anlayabilirsiniz.

Film Veya Dizi İzlemek

Bazı insanlar kitap okuma alışkanlığına sahip olmayabilir. Bu durum elbette yeni bilgiler öğrenmesine engel değildir. Ayrıca insanların öğrenme şekilleri de farklıdır. Bazı insanlar okuyarak daha iyi öğrenirken bazıları görsel materyaller aracılığı ile daha iyi öğrenmektedir. Bu gibi durumlarda bireyler film veya dizi izleyerek de bilgi dağarcığını geliştirebilmektedir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta film seçimidir. Filmleri rastgele veya çok izlendiği için seçmek bu konuda yarar getirmeye bilir. Filmlerin konuları incelenerek psikolojik analizlerin olduğu veya psikopatolojik durumların ele alındığı filmler seçilmelidir. Bu standartlarda birçok film bulunmaktadır. Örneğin One Flew Over the Cuckoo’s Nest (Guguk Kuşu) filmi hapse gitmemek için akıl hastanesine yatan bir suçluyu konu alarak birçok psikolojik analize yer vermektedir. Bunların yanı sıra idealist öğretmenlerin öğrenciler üzerinde ne gibi harika etkiler oluşturabileceğini konu alan birçok film bulunmaktadır. Bunlardan en ünlüleri Ölü Ozanlar Derneği, Freedom Writer (Özgürlük Yazarları), The Great Debaters (Muhteşem Münazaracılar), Ron Clark’ın Hikayesi ve son olarak Mona Lisa Smile (Mona Lisa Gülüşü)dür.

Bunların yanı sıra psikolojik analizlerin çok iyi yansıtıldığı diziler de vardır. Criminal Minds bu konuda oldukça iyi bir yapımdır. Her bölüm farklı bir suçlunun profilini çıkaran bir ekibin hayatını konu alan dizinin birçok takipçisi bulunmaktadır. Lie to Me dizisi de uzun soluklu güzel bir dizi olarak önerilmektedir. Son olarak In Treatment dizisi de psikolojik analizler açısından oldukça yararlı bir yapımdır. Her bölüm farklı bir terapiyi konu alan dizi danışan psikolog ilişkisini gayet iyi yansıtmaktadır. Bunlar akış olarak biraz durağan diziler olmakla beraber gerilim türü sevenler için Hannibal Lecter dizisi de güzel bir öneridir.

Bonus: Sitemizin sinema ve psikoloji kısmında birçok film analizleri bulunmaktadır. Bunun yanında psikolojik film dizi önerileri konumuza da bakmayı unutmayınız.

İngilizce

Bu tarz dizi ve film izlerken Türkçe izlemek yerine İngilizce izlemek dilinizi geliştirmek için yararlı bir aktivitedir. İngilizce günlük hayatımızda lazım olmasa bile literatür taramalarında önemli bir etkendir. Alanda yapılan birçok yetkin araştırma İngilizcedir. Bu sebeple küresel olarak son gelişmeleri takip edebilmek için İngilizce bilmek gerekmektedir. Film ve dizileri İngilizce izlemek kelimelerin telaffuzunu ve cümle kalıplarını öğrenmek için yararlı kaynaklardır. Yaz tatili boyunca bu tarz filmler izleyerek hem alan bilginizi artırabilir hem de İngilizcenizi geliştirebilirsiniz.

Derneklerde Üye Olmak ve Gönüllü Olarak Çalışmak

Psikoloji birinci ve ikinci sınıf öğrencileri için genellikle derneklere üye olmak ve buralarda gönüllü olarak çalışmak önerilmektedir. Çünkü üçüncü sınıf müfredatında yer alan “Psikopatoloji” dersini almadan bir klinikte veya hastanede çalışmak mümkün değildir. Yani yapılsa bile öğrencilere pek bir katkısı olmayacaktır. Bu sebeple öğrenciler dernekleri araştırabilir ve misyonu kendisine en yakın olan kuruma başvurarak buradaki etkinliklerde görev alabilir. Türkiye bu konu birçok farklı kurumu barındırmaktadır. Bunlardan ön plana çıkanları Yeşilay, LÖSEV, KAÇUV ve AÇEV’dir. Örneğin KAÇUV’da gönüllü olduğunuz takdirde hastanelerin onkoloji servislerinde çocuk hastalar ile vakit geçirebilmektesiniz. Bu sayede çocukların hastane ortamında bile kaliteli ve eğlenceli zaman geçirmesi amaçlanmaktadır.

Staj

Psikoloji Stajı, öğrencilerin teorik bilgilerini pratikte nasıl kullanılacağına dair en iyi yol gösteren seçenektir. Çünkü kitap okumak veya film izlemek gibi seçenekler bireyselken stajda bir psikoloğun yanında çalıştığınız için daha interaktif öğrenme süreci oluşmaktadır. Öğrenciler uzmanı ve ortamı gözlemleme şansını yakalamanın dışında merak ettikleri soruların cevaplarını bulmak şansını da elde etmektedirler. Burada da dikkat edilmesi gereken nokta staj yaptığınız yerin size gerçekten yarar sağladığını hissetmeniz. Çünkü bazı stajyerler maalesef bir bilgi öğrenmek yerine getir götür işleri için kullanılmaktadır. Böyle yerlerin olması ne yazık ki eğitim sistemindeki aksaklıklardan kaynaklanabilmektedir. Çünkü bazı okullarda öğrenciler zorunlu staja sahip değildir ve bu sebeple yetkin kurumlar bu öğrencileri stajyer olarak kabul etmemektedirler.

Bazı kurumlarda da staj yapmak için belirli bir miktar ücret ödemeniz gerekmektedir. Örneğin Humanite Psikiyatri Tıp Merkezi, Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesinde alanında birçok uzman doktor ve psikoloğun bulunduğu kurumlarda staj yapmak ücretlidir. Bunun yanı sıra zorunlu stajınız varsa devlet hastanelerinde ve toplum ruh sağlığı merkezlerinde de staj yapabilirsiniz. Diğer staj yapılabilecek kurumlar ise Fransız Lape Hastanesi ve Balıklı Rum Hastanesidir. Bu gibi kurumların anaokullarında veya eğitim kurumlarında staj yapma olanağına sahipsiniz. Birçok psikoloji öğrencisi olması ve stajyer olarak az sayıda öğrencisinin kabul edilmesi sebebiyle staj süreci biraz zorlu geçebilmektedir. Bu sebeple istediğiniz gibi bir kurum bulamadığınızda pes etmek yerine farklı seçenekler araştırmalısınız.

Literatür Taraması

Bu aktivite daha çok üçüncü ve dördüncü sınıflar için yararlı olacaktır. Çünkü literatür taraması yapabilmek ve makalelerin içeriğini anlayabilmek için bir alt yapı gerekmektedir. Doğru literatür taramasının nasıl yapılacağını bilen ve bulduğu makalelerin geçerliğini ve güvenirliğini tespit edebilecek seviyedeki psikoloji öğrencileri alan gündemlerini takip edebilmeleri için sürekli olarak yeni makaleler okumalıdırlar. Derslerde kullanılan kitaplar bile geçerliliğini kaybedilmektedir. Çünkü her geçen gün farklı araştırmalar yapılmakta ve bunların sonuçları paylaşılmaktadır. Literatür taraması yapılmadığı takdirde öğrenciler son yapılan araştırmalardan haberdar olmayacaktır. Örneğin bundan on yıl önce geçerli ola bir bilginin günümüzde doğru olmadığını kanıtlanabilir. Bu sebeple öğrenciler sürekli olarak yenilenen ve gelişen bu bilgi birikimini takip etmelidirler.

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu