Röportajlar

Röportaj: İlçe Sağlık Müdürlüğünde Psikolog Olmak

Başlamadan önce bizi kırmayıp sorularımızı cevaplayan Psikolog Feyza Kırcı’ya teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bu röportajın KPSS’ye hazırlanan ve atama bekleyen psikologların zihnindeki sorulara ışık tutacağına inanıyoruz.

1- Kendinizden ve eğitiminizden bahsedebilir misiniz?

Merhaba, ben Psikolog Feyza Kırcı. 2016 yılında Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldum. 2016 yılı kasım ayında Sağlık Bakanlığı Erzurum Palandöken Toplum Sağlığı Merkezine atandım. 2017 Şubat ayında göreve başladım. O dönem soruşturma süreci vardı. Yaklaşık 3 ay bekliyorduk, bu sebeple süreç uzadı. Toplum Sağlığı Merkezi daha sonra İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak değişti. Yaklaşık 4 yıldır burada görev yapıyorum.

2- Sınava hazırlık sürecinizi göz önünde bulundurarak KPSS’ye hazırlanan psikologlara tavsiyeler verebilir misiniz?

Sınava kendim hazırlandım. Herhangi bir dershaneye gitmedim. Sene başında bir program çıkardım. 16 hafta konu çalışma ve test çözme yaptım. Kalan 16 hafta da sadece test çözme ve deneme şeklinde çalıştım. Bir dershanenin denemesine yazılmıştım. Onlar sene sonunda kursa davet ettiler. Toplu şekilde yapılan son tekrar kursuydu bu. Onun çok faydasını gördüm. Tabii ki kişiye, alt yapıya göre değişir. Özellikle son sene, psikolojik baskı ve yorgunluk oluşturduğu için pes edenlerin çoğu dershaneye gidiyor. En azından benim dönemimdeki arkadaşlarda bu oldu. Son sene çok yoğunduk. Dershaneye saatle bağlısınız ancak evde kendi programınıza istediğiniz gibi çalışırsınız. Ama bu bireysel bir durum. Bir de planın gerisinde kalmamak adına sınav haftası, sosyal etkinlik gibi şeylere vakit ayırdığımda bazı günler daha fazla çalışıp arayı kapattım. Özellikle güncel ve tarihteki orijinal sorular için iyi bir dershanenin son tekrarı faydalı olur. Mesela benim gittiğim kursta güncel hocası bir sene boyunca tüm haberleri izleyip analiz yapmıştı. Ama nasıl çalışırsanız çalışın önemli olan bir seneyi gözden çıkarıp istikrarlı olmak. KPSS, elbette ki büyük bir rekabet süreci ancak imkansız değil. Keşke hiç böyle bir şeye gerek kalmadan herkes atanabilse tabii ki.

3- Sınav sonrası atanma süreciniz (atama haberlerini takip etmek, tercihlerin nasıl yapıldığı, mülakata hazırlık vs.) nasıl geçti, buradan yola çıkarak bu aşamada olanlara hangi önerilerde bulunabilirsiniz?

Ben biraz o dönem acemice el yordamıyla takip ettim. Atama haberlerini veren bir siteden atama olduğunda haberdar olup ÖSYM sitesinden tercihte bulundum. Sağlık bakanlığının 2 alımı olmuştu. İlkinde çok az kişi aldı. Yanlış hatırlamıyorsam 25 kişi falan aldı. O alımda atanamadım. İkinci alımda şöyle oldu. Ben 200 küsurlarde bir sıradaydım. Benim atandığım alımda yine sayılardan emin değilim ama 140 civarı alım oldu. Yani az bir farkla atanamama ihtimalim vardı. Ancak atandığım alım sözleşmeli olduğu için yüksek puan alan kişiler kadrolu alımı bekledi. İronik olan o günden sonra hiç kadrolu alım olmadı. Ama 4+2 geldi sonra 3+1’e düşürüldü. Bu sistemde de gittiğiniz yerde 3 sene kalmak zorundasınız. Daha sonra eğer kadroya geçmek isterseniz 1 yıl daha orada kalmanız gerekiyor. Kadro hakkından feragat ederseniz tayin olabiliyorsunuz. Benim atandığım 4B’de bu yok. Kadroya ne zaman geçeriz belli değil. Bu sebeple de bizimki dezavantajlı oldu.

Sağlık bakanlığında mülakat yok. Ben atama sürecindeki herkese şunu öneriyorum. Kadro açılan kurumlardan yazmayı düşündükleri yerleri arayıp muhakkak bilgi alsınlar. Çünkü hiç belli olmuyor. Küçük bir şehirdeki bir kurumda iş doyumu çok yüksekken büyük bir şehirde kötü olabiliyor. Yine aynı şekilde bazı illerde hastanede çalışmak çok iyiyken bazı illerde ilçe sağlık müdürlüğü daha iyi oluyor.

Bizim meslektaşlarımız genelde sağlık bakanlığı ister ama ben açık cezaevinde çok mutlu çalışan ve herkese tavsiye eden psikolog gördüm. Mesleki tatminde; işini yapmana engel olmayan amir ve çalışmayı seveceğiniz mizacınıza uygun bir yer önemlidir.

4- Çalıştığınız kurumda psikolog olarak görevleriniz nelerdir?

Ben ilçe sağlık müdürlüğüne bağlı çalışıyorum ama aslında sağlıklı hayat merkezinde görev alıyorum. Bu bir proje ve dünya bankası ile iş birliği içinde çalışılıyor. Bir psikoloğun çalışabileceği en iyi yerlerden birisidir. Danışan alıyorum. Spor salonu var, orada obeziteyle mücadele eden kadınlarla çalışıyorum. Çeşitli halk eğitimleri, kurum eğitimleri ve okullara eğitim veriyorum. Bu kurumlarda bir psikolog çalışmak istedikten sonra çok güzel işler yapabilir. Özellikle spora gelen kadınlarla grup çalışmaları da yaptım. Mesleki tatmini çok yüksek bir kurum. Tabii şu anda maalesef -pandemiden dolayı- filyasyonda çalışıyoruz, kurum kapalı ama umarım kısa sürede düzelir.

5- Çalıştığınız kurumda bir psikolog olarak iş tatmini ve mesleki gelişim konusundaki yorumlarınızı alabilir miyiz? (Avantajlar/Dezavantajlar, Özel Sektörle kıyaslamak vs.)

Özel sektöre kıyasla çok iyi. Özel sektörde benim deneyimim sadece stajdan ibaretti. Ancak çalışan arkadaşlardan biliyorum; maalesef mesleki birliğimiz olmadığı için çok üzücü rakamlara çalışmak zorunda kalabiliyoruz. Kendi yerinizi açmak da bence tecrübe ve mesleki olgunlukla olması gereken bir şeydir. Öncelikle devlete atanmak güzel bir deneyim oluşturuyor. Sağlıklı hayat merkezlerinde çalıştığımız için çok güzel eğitimlere katıldık. 2 modülden oluşan bir eğitim programını tüm SHM çalışanlarına vermeye gayret ediyor bakanlık. Mesleki tatmin ve gelişim imkanı çok iyi.

6- Çalıştığınız kurumda 2020 itibari ile ortalama psikolog maaşı ne kadardır?

2020 ile pandemi ödeneği falan da eklendiği için tam rakam veremeyeceğim ama 5 bin civarı diyebilirim.

7- Sizce çalıştığınız kuruma psikolog alımları artar mı?

Sağlıklı Hayat Merkezleri alımları artık özel yapılıyor. Sadece proje sürecinde çalışacak elemanlar alınıyor. Statüleri farklı. O nedenle SHM adına bir şey demek zor. İdeal şartlara bakarsanız psikolog ihtiyacı çok yüksek ve halk psikoloğa doğrudan ulaşmak istiyor. Talep ve istek çok yüksek ama gerçekçi olursak bu yeterli değil. Burada atanan arkadaşlarımıza da ciddi görev düşüyor. Biz kendimizi ne kadar duyurursak ve engel olmaya çalışan kişilerle mücadele edersek o kadar çok talep artacaktır. Çoğu insan hala psikolog ve psikiyatrist arasındaki farkı bilmiyor ve ilaç verip yollayacaksanız hiç başlamayalım diyen çok oluyor. Benim bir arkadaşım İstanbul’da bir TSM’de ve kendisine başka işler yüklenip danışan almasına engel olmaya çalıştılar. O da veremediler şartlar gereği. Ama kendisi asla pes etmedi ve ayda 3-4 kişi bile olsa danışan aldı. Çay ocağından bozma köşelerde bile danışan almaya gayret etti. En azından kurumundaki herkes ve amirleri mesleğimizi öğrendi ve saygı duyuyorlar. Köşeye çekilip pes edebilirdi, yapmadı. Bulunduğum şehirde de önceleri ön yargı vardı. Bir de mahremiyet korkusu vardı. Birine anlattığımı söyler mi? Ancak yılmadan her gelene mesleki etik nedir anlattım. Aylık 10-15 kişi ile başladım şuan 100’ün üstünde bir sayı söz konusu ki pandemide kısa süreli normalleşme zamanından bahsediyorum. Kısacası her bir psikolog arkadaşım nerde olursa olsun yaptığı işi en iyi şekilde yaparsa alım sayılarının artması daha büyük olasılıkla gerçekleşecektir.

8- Çalıştığınız kurumda psikolog olmak isteyenler için tavsiyeleriniz ve eklemek istedikleriniz nelerdir?

Ben meslektaşlarımın %90’ını çok hevesli ve istekli görüyorum. Mesleğini seviyor ve yapmak istiyorlar. Ancak maalesef önümüzü kesmek isteyen çok fazla grup var. Ben her bir arkadaşımın sağlıklı hayat merkezi standartlarında halkımıza ulaşabilmesini arzu ediyorum. Herkesin umarım öyle bir imkanı olur. Ben bu kurumu bilerek tercih etmedim. O zaman bu proje çok yeniydi. Atandığım kurum burada çalışmamı uygun gördü. Ama ilçe sağlık müdürlükleri de bu konuda bence iyi bir alan. Yani yine danışan alabilirsiniz. Ama eğer sizden önce bir psikolog orada çalışmadıysa, çalışıp işine sahip çıkmadıysa, amirleriniz sizi engellemek isterse danışan almanız zorlaşabilir ama kesinlikle geri adım atmayın ve bunu olsa da olur olmasa da gibi bir durum olarak lanse etmeyin. Zaten halk sizi duyup talep artınca size olan saygıları daha da artacaktır.

Daha önce de dediğim gibi bu ülkede hevesle mezun olan her bir meslektaşımın, o hevesiyle çalışıp hak ettiği değeri göreceği kurumların artması dileğiyle herkese başarılar diliyorum. Erzurum’a atanma ihtimali olan herkes bilgi almak için bana ulaşabilir.


Önerilen İçerik: Psikologlara özel KPSS Rehberi


Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu