
Gelin bu içerikle birlikte başarıya farklı açılardan bakalım. Zira başarı kelimesi fazlasıyla popülerdir. Hayatlarımızda önemli bir yer kaplamaktadır. Başarının yolları sunulmaktadır. Neden başarılı veya başarısız olduğumuz hakkında araştırmalar yapmaktayız. Belki de bir noktada, başarıya farklı bakmaya ihtiyacımız olabilir. Bu bakış açısı beraberinde farklı bir yaşam da sunabilir.
Sınavdan aldığım puan benim başarımdır
Bunun gibi bir cümle kuruyorsanız. Sınav, sözlü mülakat veya belli bir prosedürdeki ölçme biçimiyle kendinizi sınırlamış olabilirsiniz.
Sen sınavdan veya bir işten ibaret değilsin!
Ahmet Kılgi
Örneğin, sınavda başarısız olup ben başarısızım demek size kötü hissettirir. Sadece o sınavdan yeterli puan alamadım demeniz ise kendinize yaptığınız haksızlığı giderir. Çünkü sınav sizin başarınızı belirleyen temel faktör olmayabilir. Çevrenizdeki insanlarla iyi iletişim kuruyor musunuz? Hiç tiyatro veya dans etmek için bir sahneye çıktınız mı? Spor, sağlıklı beslenme ve kendiniz için attığınız geliştirici adımlar oldu mu? Seyehat ederek öğrendiniz mi? Kitap veya filmleri analiz ederek keyifli vakitler geçirdiniz mi? Bir arkadaşınız size “Ne kadar iyi dinliyorsun beni, senle vakit geçirmekten keyif alıyorum, iyi ki varsın!” dedi mi? Gönüllü bir projedeyken veren el/yardım eden olarak mutlu hissettiniz mi?
Tam da burada farklı başarı tanımları devreye girer
“Sağlıklı ve sevdiklerimle iyi bir ilişkide olduğum bir hayat sürmek istiyorum” diyen biri bunu yaparsa bu başarı olabilir mi? Kendi için iyi bir hayat diliyor ve bunu iyi kötü gerçekleştiriyor. Sınavdan veya belli bir prosedürel süreçten kötü almış olabilir. O yine aynı mottoyla hayatına devam ediyor. Ben karşılaştığım zorlukar ne olursa olsun hayatıma devam etmeye çalışacağım. Her öğrendiğim bilgiye ve tecrübeyle hayatımı zenginleştireceğim. Bunları demek de aynı kapıya çıkmaktadır. Böyle düşünmek ve bunu içselleştirmek de bir başarı değil midir? Başka bir örnek olarak yaptığı işin hakkını veren insanlar verilebilir. Hem ülkesine hem de ondan hizmet veya ürün alan insanlara değer katmaktadır. Bu da bir başarıdır.
Pekii, başarısızlıkların hepsi görünmez birer başarı mıdırlar?
Buraya kadar başarı için şunları söyleyebilir miyiz? İyi bir iş edinmek, iyi para kazanmak, bir sınavdan yüksek puan almak ve bir mülakatı geçmek… Aynı zamanda iyi bir sosyal çevre edinmek ve kendini tanımak, kendine şefkat ve sevgiyle yaklaşmak da bir başarı olabilir. O halde her başarısız olduğunuzda yeni bir ders çıkarırsınız. Bir iş veya üründe başarısızsanız, bu durum denediğiniz yoldan farklı bir yol seçmeniz gerektiğini gösterebilir. Kendinize haksızlık etmiş veya yıpratmışsanız artık “kendime iyi davranmam gerekiyor” da dedirtebilir. Yaptığımız tanımlara göre başarısızlık (negatif bir kavram olarak gözükse de) aslında bir başarı olarak görülebilir. Aynı zamanda her başarısız olduğunuz alan sizi tamamen başarısız kılmaz. Diğer becerilerinizi/özelliklerinizi de keşfedin. Bu açıdan baktığımızda, bir duruma gerektiğinden fazla değer atfetmemek daha anlamlı görünüyor.
Başarısız olarak nitelendirdiğiniz her tecrübenin sonuçlarını iyi analiz ederek başarı olarak nitelendirdiğiniz aşamaya gelme ihtimaliniz daha yüksek olur.
Ahmet Kılgi
Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️