Psikolojik Rahatsızlıklar

Modern Zaman Hastalığı: Truman Sendromu

1998 yılında Truman Burbank’in trajikomik hayat hikayesini ele alan “The Truman Show” filminden sonra 2012’de Joel Gold ve Ian Gold tarafından “Cognitive Neuropsychiatry” dergisinde yayınlanan makale ile psikiyatri literatürüne girmiştir. Burbank, henüz anne karnındayken bir televizyon şirketi tarafından satın alındığına ve canlı yayın aracılığıyla kesintisiz olarak tüm hayatının televizyonda yayınlandığına inanmaktadır.

Truman Sendromu‘ndan muzdarip bireyler de tıpkı filmdeki gibi hayatlarının televizyonda bir şov programında yayınlandığını düşünmektedirler.

Sözü geçen filmden sonra 2002 yılında Joel Gold, Truman Sendromu belirtilerini ilk kez saptamıştır. Bu zamana kadar konuyla ilişkili beş hastasını tedavi eden Gold, hepsinin kendilerini reality şovların içerisinde yer alan aktörler olarak tanımladıklarını saptamıştır. Joel Gold “WebMD” adlı çevrimiçi haber ve bilgi yayıncısına verdiği röportajda Truman Sendromu hakkında şunları söylemiştir:

Truman sendromu hastanın tüm hayatını etkiler. Hasta ailesinin, arkadaşlarının ve çevresindekilerin konuşmalarının birer senaryo olduğunu ve ayrıca yaşadığı şehirdeki her binanın setin bir parçası olduğunu düşünür. Hatta hasta hayatının tüm dünya tarafından izlenen bir film olduğuna çok güçlü duygularla inanır

(1*)

Belirtileri Nelerdir?

Metropol şehirlerde yaşayan kişilerin gün içerisinde binlerce kamera tarafından takip edilmesi, eğer istenilirse sosyal medya veya iletişim araçlarından tüm kişisel bilgilerin alınabilmesi ve uydular aracılığıyla en özel alanların bile görüntülenebilmesi düşüncesi özellikle kuşkucu insanlarda bu hastalığı tetikler. Hatta bazı hastalar onu kontrol eden elektronik aygıtların yerleştirildiğine ve bu şekilde yönlendirildiğine kanaat getirmişlerdir.

Bunun yanı sıra Truman sendromu, çevresinin dikkat merkezi olmayı istemesine rağmen toplum içerisindeki konumunda kaygıları bulunan kişilerde de çıkabilir. Sürekli gözetlenme ve takip edilme korkusu Truman sendromu belirtisi olduğu gibi önemli bir psikoz olma özelliği de taşır (3*).

Bir Vaka Örneği

Joel Gold’un en ilginç hastalarından biri, Özgürlük Heykeli’ne tırmanmak isteyen bir ordu gazisiydi. Bunun nedeni, eğer heykelin zirvesine ulaşırsa hayatını yayınlayan şovun yapımcılarının kendisini serbest bırakacağını düşünmesiydi (3*). Yaşadığı deneyimleri şu sözlerle aktarmıştır:

Milyonlarca ve milyonlarca insanın ilgi odağı olduğumu hissettim. Ailem ve tanıdığım herkes senaryoda yazılmış birer aktörler. Şovun tüm amacı beni odak noktasına getirmek olan bir maskaralıktan ibaret.

(2*)

Kaynakça:

  1. Wright, S. The Truman Show Delusion: Real or Imagined? Erişim adresi: https://www.webmd.com/mental-health/features/truman-show-delusion-real-imagined
  2. Griffiths, M. (2016) The Truman Show Delusion. Erişim Adresi: https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-excess/201608/the-truman-show-delusion
  3. Truman Sendromu (Truman Sanrısı) Nedir? (2020) Erişim Adresi: https://www.dusunenbaykus.com/truman-sendromu-truman-sanrisi-nedir/

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu