ÖnerilerSorular

12 Madde ile Üniversite Tercihleri

Her sene binlerce öğrenci üniversiteye giriş sınavına girmektedir. Hatta bu yıl sınava giren öğrencilerin sayısı iki milyondan daha fazladır. Öğrenciler zorlu bir üniversite sınavına hazırlık sürecinin bitiminden sonra dahi hala oldukça stresli olabilirler. Çünkü üniversite tercihi de en az sınava hazırlanmak kadar yıpratıcı ve karmaşık bir hale gelmeye başlamıştır. Sınav sisteminin yakın zamanda değişmiş olması ve yeni açılan üniversiteler ile ortaya bilgi karmaşıklığı çıkmaktadır. Öğrenciler birçok kişi tarafından yönlendirilmektedir. Bunun sonucunda da öğrencilerin kafası karışmaktadır. Bu karışıklığın olmaması için göz önünde bulundurulması gereken önemli konular vardır.

1- Hayalleriniz

Tercih yapmadan önce ilk yapmanız gerekenlerden birisi de gelecekten beklentinizdir. Kendinizi hangi mesleğe daha yakın hissettiğinizi, hangi yeteneklerinizin daha ön plana çıktığını ve hangi meslekte kendinizi daha mutlu hissedeceğinizi iyi değerlendirmelisiniz. Unutmayın ki üniversiteyi seçerken geleceğinizdeki mesleğinize de bir adım atmış olmaktasınız. Başka insanların yönlendirmelerine göre istemediğiniz veya yetenekli olmadığınız düşündüğünüz bir meslek seçtiğinizde birçok zorlukla ve mutsuzluk ile karşılaşacaksınız. Öncelikle göz önünde bulundurmanız gereken sevdiğiniz işi yapmak sizin o işten tatmin olmanızı sağlayacak önemli bir etkendir. Aileniz istediği için sevmediğiniz bir mesleği seçmek ileride yaptığınız işten tatmin olmamanıza neden olabilir. Bu durum tıp ve hukuk fakültesi gibi yüksek sıralamaya sahip bölümlerde daha çok görülmektedir. Öğrenciler yüksek sıralamalar yaptığında aileler bu meslekler üzerine yönlendirmeler yapabilmektedir. Bu durumun önüne geçildiğinde mesleğini severek yapmayan insanları azaltmış oluruz.

2- Umutsuzluk

Öncelikle dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de sınav sonucunuza göre istediğiniz yerler için umutsuz olmamalısınız. Her sene sıralamalar oldukça değişmektedir. Kesin olmaz dediğiniz bir üniversiteyi kazanabilirsiniz. Bunun için tercih yaparken kendi sıralamanızdan daha yüksek yerleri ilk tercihleriniz yapabilirsiniz.

3- Özgüven

Sınav sonucunuz beklediğiniz gibi veya daha iyi olsa bile üniversite tercihlerini yaparken dikkat etmelisiniz. Sıralamalar iyi yönde değişebileceği gibi kötü yönde de değişebilir. Yani geçen senenin sıralamasına göre yerleşebileceğiniz bir üniversiteye bu sene yerleşemeyebilirsiniz. Bu sebeple hayal kırıklığına uğramamak için kendi sıralamanızdan daha düşük yerleri de son tercihlerinize ekleyebilirsiniz.

4- Aileler

Üniversite Tercihleri döneminde birçok kişi size önerilerde bulunacaktır. Meslek önerisi, üniversite önerisi hatta şehir önerisinde bulunacaktır. Öncelikle yapmanız gereken her öneriyi değerlendirdikten sonra size uygun olmadığını düşündüğünüz seçenekleri elemektir. Bu öneriler her ne kadar geniş bir bilgi yelpazesine sahip olmanıza yarasa da belli bir noktadan sonra kafanızı karıştıracaktır ve karar vermenizi zorlaştıracaktır.

5- Arkadaşlar

Lisede bazı arkadaş grupları sınavdan önce aynı üniversite ve bölümü tercih yapacakları konusunda anlaşmaktadırlar. Bu önemli bir sorun hatta hatadır. Her ne kadar iyi arkadaşlığa sahip olunsa da her bireyin zevkleri, yetenekleri ve beklentileri farklılaşmaktadır. Sadece arkadaşları aynı okulda okumak için istenilmeyen bir mesleği veya okulu seçmek oldukça yanlıştır. Sonuç olarak üniversite en fazla altı yıl süren bir süreçtir ve bir gün bitecektir. Fakat üniversiteden mezun olduğunuzda ve mesleğinizi yaparken yalnız olacaksınız.

6- Meslek Kısıtlılığı

Maalesef ki Türkiye’de meslek kısıtlaması bulunmaktadır. Doktorluk veya avukatlık gibi belirli başlı meslek dışındaki meslekler gerekli ilgiyi görmemektedirler. Hatta bazı meslekler uygulama aşamasında zorluklar çekmektedir. Örneğin psikologlar dört yıl süren kapsamlı bir eğitim almalarına rağmen Türkiye’de meslek yasasına sahip olmadığı için istismar edilmektedir. Fakat birçok psikolog bu durum karşısında umutsuzluğa kapılıp mesleğini bırakmak yerine mesleklerini daha iyi koşullara taşımak için çabalamaktadırlar. Bu sebeple hayallerinizdeki meslekten iş alanı kısıtlı olmasından dolayı vazgeçmeyiniz. Üniversite eğitiminiz süresince kendinizi en iyi şekilde geliştirmeyi amaçlamalısınız.

7- Şehir dışındaki tercihler

Yaşadığınız şehirden başka bir yerdeki üniversiteleri tercih ederken dikkatli olmalısınız. Öncelikle kendinizi sadece bulunduğunuz şehirdeki seçenekler ile sınırlamamalısınız. Fakat bu sırada şehir dışında eğitim görmek istediğinize emin olmalısınız. Sadece sıralamanız tuttuğu için şehir dışında bir okul tercih etmeniz eğitim hayatınızı oldukça etkileyecektir. Öncelikle şehir dışına ailenizden uzak bir şehre gittiğinizde karşılaşacağınız belirli durumlar vardır. Bunlardan ilki yurt/öğrenci evi olacaktır. Yurtta birçok farklı kültürden ve çevreden insanlar ile beraber yaşayacaksınız. Bunun yanı sıra yurtların belirli kuralları bulunmaktadır ve bu kurallara uymak zorundasınızdır. Bu konularda kendinizi iyi değerlendirmelisiniz. Ayrıca yurtta veya öğrenci evinde kalmanın avantajlı olduğu konularda vardır. Ailenizden uzak bir şehirde yaşadığınız için size düşen sorumluluklar olacaktır. Bu sorumluluklar ve zorluklar özgüveninizin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Karşınıza çıkan sorunları tek başına halletmeniz yaşam becerinizi artıracaktır.

8- Meslek Sınırlılıkları

Geçmiş dönemlerde meslek tanımlarında her mesleğin görevleri net çizgiler ile sınırlıdır. Fakat günümüzde birçok meslek iç içe geçmiş durumdadır. Bir mesleği seçtiğinizde sadece o meslek ile sınırlı kalmanız gerekmemektedir. Birçok hayalinizi bir meslekte gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için meslekler hakkında ayrıntılı bir inceleme yapmalısınız. Gelecekte neler yapmak istediğinizi iyi değerlendirebilmeniz bu konuda oldukça yardımcı olacaktır.

9- Üniversite Öğrencilerinin Tavsiyeleri

Öğrenciler bir üniversite hakkında bilgi sahibi olmak istediklerinde o üniversitenin öğrencilerine başvurmaktadır. Fakat bu bilgi alımı süreci genel olarak olumsuz sonuçlanmaktadır. Çünkü üniversite öğrencileri genel olarak okullarındaki eksikliklerden veya zorluklardan bahsetmektedirler. Bu durum meslek sahibi insanlar içinde geçerlidir. Genel olarak insanlar mesleklerindeki zorluklardan bahsetmektedirler. Bu durum sizi kararınızdan vazgeçirmemelidir. Genel olarak tavsiyeler göz önünde bulundurulsa bile olumsuz yorumlar moralinizi bozmamalıdır.

10- Eğitim Kadrosu

Üniversite tercihlerinizde dikkat etmeniz gereken önemli hususlardan birisi de üniversitenin eğitim kadrosudur. Maalesef ki ülkemizde yeterliliğe sahip olmayan birçok üniversite açılmış ve açılmaya da devam etmektedir. Bu üniversitelerde genel olarak bölüm hocaları başka alanlarda uzman olan kişiler olmaktadır. Bu gibi üniversitelerde eğitim çok verimli olmayacağı için tercih ederken dikkatli olmalısınız. Tercih edeceğiniz bölümün hocalarının özgeçmişlerini ve uzmanlık alanlarını incelemelisiniz.

11- Mezun Sayısı

Dikkat etmeniz gereken konulardan birisi de tercih edeceğiniz bölümün mezun sayısıdır. Öncelikle mezun olan bireylerin sayıları incelenebilir. Eğer mezun sayısı çok fazla ise ileriki yıllarda iş bulmak daha da zorlaşacaktır. Her sene mezun sayısının giderek artığı mesleklerde istediğiniz işi yapmak daha da zorlaşacaktır. Mezun sayısı çok olan bir bölümü tercih etmek istiyorsanız eğitimi iyi olan bir üniversiteyi seçmeniz avantajınıza olacaktır.

12- Mesleğinde En İyisi Olmak

Gelişen dünya ile birçok yenilik karşımıza çıkmaktadır. Bu yenilikler yeni meslekler ortaya çıkması gerektirmektedir. Örneğin, bu yıl ülkemizde ilk kez yapay zeka ile ilgili bir bölüm açılmıştır. Bu tarz bölümler ileride daha çok karşımıza çıkacaktır. Kısacası meslek sayıları giderek artmakta ve bu mesleklerin kazançları arasındaki fark giderek azalmaktadır. Geçmişte maaşlar arasında oldukça fazla farklar vardı. Kısacası her meslek grubu yaklaşık olarak aynı maddi kazanca ulaşabilmektedir. Fakat buradaki önemli nokta kendi mesleğinde en iyi olmaktır. Mesleğinde en iyisi olmak diğerlerinden farklılaşmayı sağlamaktadır. Günümüzde tanıdığımız birçok kişi farklı uzmanlıklardan gelen fakat alanında en iyisi olan kişilerdir. Bu insanlar farklarını başarılı bir biçimde ortaya koymuştur. Bu durum tercih yapacak öğrenciler içinde örnek olmalıdır. Her birey kendi mesleğinde en üst düzeyi hayal etmelidir. Böylece başarı elde edilebilecektir.


Kaynakça:


Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu