ÖnerilerPsikoloji Lisans

YDS Rehberi: Psikolojide Akademik Kariyer Düşünenlere

Psikoloji lisans eğitimi sonrası akademik kariyer oldukça cazip bir seçenektir. Yüksek lisans ya da kimi zaman direkt doktora ile başlayan akademik kariyer yolunda bizleri bekleyen birtakım yeterlilikler mevcut. Bu aşamada her üniversitenin farklı kriterleri bulunmaktadır. Yüksek bir ortalama ve ALES puanı ilk akla gelenlerdir. Bununla beraber çoğu üniversitenin başvuru koşullarında YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) puanı aradığını da görmekteyiz. Aynı şekilde doktora başvurularında da YDS puanı önem taşımaktadır. Siz de lisans eğitiminiz sonrası akademik olarak ilerlemeyi düşünüyorsanız YDS Rehberimiz tam size göre!

YDS Ne Değildir?

YDS sizin İngilizce konuşma ve dinleme yeteneğinizi ölçen bir sınav değildir. Sizden belirli kelime sınırında essay yazmanızı da beklemez. Bu bakımdan tümüyle TOEFL ve IELTS sınavlarından ayrıdır. Test formatında 80 sorudan oluşan sınavın süresinin 180 dakika olması idmanlı bir aday için zamanla yarışma sorunu da yaratmaz.

Peki YDS Nedir?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) adayların genel ve daha çok akademik dil bilgisini ölçmek amacıyla hazırlanmış dil sınavıdır. İlkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki kere yapılır. Farklı dillerde olup en fazla katılımın olduğu türü bizim de bu yazımızda odaklanacağımız üzere İngilizce’dir. Amaç, genel İngilizce kullanımından ayrı olarak geleceğin akademisyenlerinin alanyazını iyi okuyup anlayacak düzeyde İngilizce bildiklerini göstermeleridir. Diyelim ki üniversite düzeyinde ders vermektesiniz. Kullandığınız dil Türkçe olsa bile alanınızda araştırmalar yaparken İngilizce literatürden faydalanmanız gerekecektir. Dahası çoğu akademik kavram dünya genelinde İngilizce olarak kabul gördüğünden akademik İngilizceye hakimiyet önem taşımaktadır. Eğer yurtdışında okumak ya da çalışmak isterseniz tabii ki IELTS ve TOEFL gibi sınavları başarıyla vermeniz gerekecektir. Ancak yazımız gereği Türkiye ekseninde kalıyor ve YDS barajının olmasının mantığını elimizden geldiğince aktarmaya çalışıyoruz.

Sınavın 80 sorudan oluştuğundan bahsetmiştik. Kısaca içeriğine bakacak olursak farklı soru türlerinden oluştuğunu görüyoruz. Kelime bilgisi, dil bilgisi, cümle tamamlama (cloze test), İngilizce-Türkçe ve Türkçe-İngilizce çeviri, paragraf soruları (okuma metinleri), diyalog tamamlama, anlamca en yakın cümleyi bulma, paragraf tamamlama ve anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulma kategorilerinde çoktan seçmeli sorular yer almaktadır. Puanlama 100 üzerinden olmaktadır. Her üniversitenin istediği baraj değişmekle beraber seçim aşamasında yüksek puan sahipleri çok daha avantajlı olmaktadır.

Sınava Nasıl Hazırlanmalıyız?

Burada en önemli husus İngilizce düzeyinizi tespit etmektir. Eğer temelinizin yetersiz olduğunu düşünüyorsanız öncelikle dil bilgisi alanındaki eksikliklerinizi kapatmanız gerekecektir. Şahsi tavsiyem bir dil kursu ya da kendi çabanız aracılığıyla B2 (orta üzeri) seviyeyi tamamlamanız gerektiğidir. Çünkü YDS sınavı ileri düzey gramer ve kelime bilgisine hakimiyeti, dolayısıyla da okuduğunuz metni en iyi şekilde anlamanızı gerektirir. Sorular akademik içerikli olduğu için okuyucunun genel İngilizce’de sorun yaşamaması önemlidir. Kısacası dil bilgisi ve okuduğunu anlama açısından genel İngilizceniz gayet iyi düzeyde olmalıdır ki akademik İngilizceyi daha sağlam bir şekilde edinin.

Seviyenizi bilmiyorsanız herhangi bir dil kursu ya da resmi sitelerden ücretsiz test talep edebilirsiniz. Bir diğer alternatif ise eğer İngilizceniz zaten iyi düzeydeyse YDS denemeleri çözmenizdir. Böylece genel puanınıza göre hangi düzeyde olduğunuzu kestirebilirsiniz. Seviyeniz ne kadar başlardaysa çalışmaya da o kadar erken başlamanız iyi olacaktır. Çalışma programı da buna göre şekillenecektir. Orta üzeri düzeydeyseniz salt YDS odaklı çalışmak verimli olacak iken değilseniz önce eksiklerinizi kapatacak şekilde çalışıp sonra YDS odaklı çalışmak daha verimli olacaktır. Şimdi B2 düzeyini bitirdiğimizi varsayarak nasıl YDS odaklı çalışacağımıza bakalım.

YDS Odaklı Çalışmak Nasıl Olur?

Bu süreçte sınavın bizden ne istediğini bilmek çok önemlidir. Yazının başında da belirttiğimiz gibi akademik İngilizce düzeyini ölçen bir sınavla karşı karşıyayız. Bu durumda sınavın içeriğine uygun çalışmamız gerekiyor. Konu anlatımlı ve konu testleri sunan kaynak kitap ve deneme kitapları almamız oldukça önemlidir. Ve tabii ki düzenli çalışmamız! Kaynağımız her konuyu detaylı kapsayan tek bir kitap olabilir. Ya da grammar, vocabulary, reading şeklinde ayrı olarak bir kaç kitaptan da oluşabilir. Bu tarz kitapları set olarak temin edebilirsiniz. Sınava ne kadar aşina olursak sınav esnasında da işimiz o kadar kolay, hatta eğlenceli olur.

Burada bir parantez açarak kendi önerilerimi dile getirmek istiyorum. Şahsen piyasada isim yapmış çoğu kitabın özellikle deneme testleri açısından sınava uygun olduğunu düşünüyorum. Kaynak olarak zamanında bolca faydasını gördüğüm, Cesur Öztürk tarafından yazılan Building Skills for Proficiency kitabını gönül rahatlığıyla önerebilirim. Kalın olması gözünüzü korkutmasın. İçerdiği bolca okuma teknikleri, paragraf türleri, sınava uygun kelime bilgisi ve ileri düzey gramer öğretimiyle sizi harika bir şekilde sınava hazırlayacaktır. Tümüyle İngilizce olması yeni B2 düzeyini bitirmiş ya da akademik İngilizceye yabancı olanlarımız için zorlayıcı olabilir. Bu noktada başlangıçta Türkçe konu anlatımı olan bir kitap daha iyi bir seçenek olabilir.

Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Belli aralıklarla deneme testi çözmek sınava aşinalığınızı artıracağı gibi hangi noktada eksik olduğunuzu tespit etmenize de büyük fayda sağlayacaktır. Deneme testinin hemen ardından yanlışlarınızı kontrol edin. Gerekirse o yanlışın olduğu alanda konu tekrarı yapın ve farklı sorulara mutlaka bakın. Yanlış yaptığınız sorunun doğru açıklamasını öğrenmenizden hemen sonra kendi cümlelerinizle soru üzerine not alın ya da bunun için bir not defteri tutun. Bu konuyu kendi mantığınızla sindirmeniz açısından oldukça önemli. Konu tekrarı ve çok çıkan soru türleri/kelimeler açısından Youtube videolarının da oldukça yararlı olduğunu düşünmekteyim. Tek başınıza disiplin sağlamak zor olabilir ya da öğretmen desteğinin daha iyi olacağını düşünebilirsiniz. Bu noktada özel ders ya da dil kursları öğrenme yolunda etkili seçenekler olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu kesinlikle sizin kendi başınıza olan çalışmalarınızı azaltmamalı.

Kendi öğrenmenizden en iyi siz sorumlusunuz, kendinize uyan en iyi öğrenme yöntemlerini keşfedecek olan da sizsiniz.

Akademik Dile Aşina Olmak

Seviyemizi öğrendik, varsa konu eksiklerimizi kapattık, YDS odaklı kitaplarımızı aldık ve çalışmaya başladık. Dil kursundayız, özel ders alıyoruz ya da tümüyle kendi başımıza çalışıyoruz. Buraya kadar harika! Ancak bir nokta daha var ki hem sınava rahatlıkla adapte olabilmemiz hem de gelecekteki akademik yaşamımız için hayati önem taşıyor. Soru bağlamını aşarak tümüyle akademik dile aşina olmayı kastediyorum. Olabildiğince çeşitli sayıda akademik makale okumak sınava hazırlanmamıza olağanüstü ivme kazandıracaktır. Aynı zamanda günlük İngilizce ile akademik İngilizce’deki kelime ve ifade farklarını daha iyi görmemizi, eş anlamlıları daha kolay tespit etmemizi sağlayacaktır. Bu da bizleri akademik dile daha çok yaklaştıracaktır.

Bildiğiniz üzere YDS’de farklı akademik alanlara ilişkin sorular çıkmaktadır. Çevreden psikolojiye, müzikten edebiyata farklı alanlar göreceğiz. Elbette sadece alan uzmanlarının anlayabileceği sorular değil, akademik dile hakim herkesin anlayabileceği ve yorumlayabileceği şekilde sorular olacak. Bu mantıktan yola çıkarsak yabancı haber sitelerini takip etmek sınava hazırlanma amacımıza da önemli ölçüde hizmet edecektir. Bunun yanı sıra Scientific American gibi bilimsel dergiler, National Geographic gibi doğa, kültür ve tarih alanında yazılar ya da herhangi bir bilimsel konuda kısa makaleler okumak kelime dağarcığımızı artıracak, cümle yapılarını daha kolay kavramamızı sağlayacak; dahası entellektüel birikimimizi de zenginleştirecektir. Tüm bu nedenlerle bu okumalarınızı günlük yaşamınızın parçası haline getirmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Okuma Sırasında Öneriler

Kısa metinlerle başlayın. Paragraf konusunu bitirdikten sonra başlamanız daha yumuşak geçiş yapmanızı sağlayabilir.

Anlamını bilmediğiniz kelimelerle karşılaştığınızda hemen sözlüğe bakmayın. Önceliğiniz metnin genelini anlamak olsun.

Başta çok detaylı okumadan metni hızlıca tarayın. Genel olarak okuduktan sonra bilmediğiniz kelime ve yapılara bakın. Defterinizde bunları not alın. Cümle içerisinde nasıl kullanıldıklarına dikkat edin. Yeni bilgilerin ışığında metni tekrar okuyun.

Anlayamadığınız bir yapıyla karşılaştığınızda kaynak kitabınızdan o konuya mutlaka bakın, örnek soruları çözün.

Bitirirken

Mantığına uygun ve düzenli olarak çalıştığınızda YDS rahatlıkla başarabileceğiniz bir sınavdır. Önemli olan neye ve ne kadar zamana ihtiyacınız olduğunu bilmeniz ve disiplinli çalışmanızdır. Karşılaştığınız zorlukları bir öğrenme fırsatı olarak görmeniz ve aynı disiplini çalıştığınız süre boyunca koruyabilmenizdir. Umarız bu rehberimiz sizlere faydalı olmuştur. Şimdiden başarılar dileriz!

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu