Gelişim PsikolojisiSorular

Çocuklarda Matematik Eğitimi

Bu konuda zor bilinen ama doğru yöntemlerle uygulandığında harika bir derse dönüşen matematik eğitimi üzerine yazacağım. Matematik eğitiminin, diğer derslere oranla temelinin sağlam olması çok önemlidir. İlk temelleri attığımız okul öncesi eğitiminde de sağlam bir başlangıç yaparsak küçük insanın geleceğine olumlu bir geri bildirim bırakmış oluruz. Gel gelelim, bu sağlam temeli nasıl kuracağımızın yöntemlerini öğrenmeye.

Edinerek öğrenme tüm alanlarda kullanabileceğimiz gibi matematik alanında oldukça çok kullanmalıyız. Matematik eğitimin de kullanacağımız en önemli madde nesnedir. Bu sebepten ötürü oldukça geniş bir nesne yelpazemiz olmalıdır. Bir çok okul öncesi kurum da önce rakam daha sonra rakamın değeri öğretilir. Bu durum tam tersi olmalıdır. Önce rakamın değeri ardından rakam gösterilmelidir. Çocuklar sayıları bizzat yaşayarak öğrenmelidir. Rakamları öğretirken bol bol oyun ve nesneye ihtiyaç duyulur.

Matematik konuları

1. Sayılar-sayma 2. Rakamlar

3. Basit düzeyde işlemler 4. Birebir benzerlik

5. Parça-bütün ilişkisi 6. Karşılaştırma

7. Renk 8. Sıralama

9. Sınıflama ve ayırma 10. Birebir eşleme

11. Geometrik şekiller 12. Uzamsal mantık

13. Ölçüm yapma 14. Hacim, ağırlık, uzunluk, sıcaklık, zaman,

15. Mekanda konum sıralanabilir.

Bir konunun tam olarak öğrenildiğinden emin olduğunuz takdirde de bir sonraki konuya geçin. Matematik konusunu kısa bir zamana yaymayın. Zaman konusunda geniş olun. Geç olsun ama güç olmasın. Matematik konusunda iyi bir temel daima fayda sağlar. İşleyeceğiniz her konu için yeni fikirler bulun. Daima kağıt üzerinde çalışmayın. Yeni fikirler ve değişik alanlar çocuğun hoşuna gidecek ve bu alana daha çok ilgi duymasını sağlayacak. Matematik onun için korkunç değil aksine güzel bir derse dönüşecek. Matematik eğitiminde daha çok işin içinde oyun olsun. Oynayarak öğretmeye çalışın. Mesela müzik öğrenmeyi de algılamayı da kolaylaştırır. Matematik eğitiminde müziği araç olarak kullanabilirsiniz. Siz piyano çalarken ona bir tuşa kaç kere bastığınızı sorun. Bu onun dikkat ve ilişki kurma becerisini geliştirir. Veya şekilleri mi öğretmeniz gerek? Çizin bütün şekilleri serin yere bir şeklin üstüne basın ve ona hangi şekil olduğunu sorun. Şekillerle ilgili bilmeceler uydurun. Yani anlayacağınız matematik eğitimi dedik ama bir nevi oyun oynuyoruz. Bilinmesi gereken en önemli şey de “oyun=öğrenim” olduğudur.

Okuduğunuz içerik sevgiyle oluşturulmuştur ❤️

Başa dön tuşu